Kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesi ile ilgili hazırlanan yasa tasarısını NTV’de anlatan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, şiddete başvuran erkeklerin de durumdan pişman olduğunu savundu. Şahin,. “Töre ve namus cinayeti araştırma komisyonu başkanlığı yaptığımda 2007 yılında cezaevinde erkeklerle, sığınma evlerine kadınlarla, güneydoğuda aşiret reisleriyle yani işin bütün muhataplarıyla bir araya geldiğim zaman erkek diyor ki ben bunu yaptım ama sinirime hakim olamadan yaptım şimdi daha da kötüleştim. Eşiyle alakalı bir yaralama olayı varsa zaten aile dağılmış durumda. Eğer kadın öldüyse çocuklarım ne olacak? Ailem yuvam dağıldı çocuklarıma sahip çıkın. Ben şunu bilseydim bunu yapmazdım veya ama bize öğretilen bu, yakın çevrem benden bunu bekledi, görevim olarak göründü bana” dedi.

Psikolojik tedavi

“Yarın (bu) sabah biz muhalefet kadın milletvekili arkadaşlarımızla birlikte olacağız” diyen Şahin., “Sahadan geliyorlar her biri kendi şehrinden geliyor, güneydoğudan gelen kadın vekillerimiz var biz kendi aynı partiden arkadaşlarımızla da geçen görüşmeler yaptık onlara bizim getirdiğimiz noktayı paylaşacağız. “ şeklinde konuştu. Hazırlanan yasa tasarısında kadına şiddetin önüne geçmek için şu önlemler yer alıyor;

- Şiddet uygulayanın da öfke kontrolü, stresle baş etme, ciddi psikolojik sorunu varsa tedavi altına alma zorunluluğu geliyor.

- Hem İçişleri Bankalığı, Emniyet Genel Müdürlüğü’nde hem de Adalet Bakanlığı’nda, Cumhuriyet Savcılarının kendi içinde şiddetle mücadele birimleri kuruluyor. Yani kurumsal olarak aynen bugün Çocuk Polisi gibi bir altyapı oluşturuluyor.

- O kadının eğer mali desteğe ihtiyacı varsa Bakanlık olarak biz mali destek veriyoruz, barınma ihtiyacı varsa barınma ihtiyacını temin edecek altyapı oluşturuyoruz. Yani ihtiyacı olan neyse; psikolojik destek, hukuki destek...

- Fiziksel koruma ile birlikte eğer orada isim değiştirme veya farklı bir ihtiyaç varsa buna mahkeme kararıyla karar veriliyor ve Sağlık Bakanlığı bünyesinde gerekli tedbirleri alıyoruz.

Koca tutuklanacak

- Kolluk kuvvetinin yetkisini arttırıyoruz gözetim gerekirse mahkeme kararına uymuyorsa tutuklama şeklinde gerekli tedbiri alacak yasal altyapıyı güçlendiriyoruz.

- Teknik takip kısmının işte elektronik kelepçe diye çıkan kısım yasal altyapıda şu anda güçlendirilmiş şekilde duruyor. Devlet mahkeme kararıyla uzaklaştırma verdi fakat erkek buna uymuyorsa kolluk kuvvetinin gücünü arttırırken bir taraftan teknolojiyi kullanacağız.

- Bir ‘call center’ merkezi olacak. Yalnızca evde değil, caddede de gitse kadının yerini tespit edecek ve sinyalizasyona bastığı zaman, hemen adresini bulup kontrol edecek bir teknik takibi getiriyoruz.

- Bir de bunun dışında şiddeti gerçekleştirenlerin telefonlarının dinlenmesi de söz konusu olacak. Biz can tehlikesi varsa, bir yaşam hakkıyla ilgili bir sıkıntı varsa, gereken neyse orada da yapılması gerekiyor.

- Milli Eğitim Bakanlığı’na talim terbiyeye kendi eğitim müfredatını bu manada incelemesi, kadını ikincilleştiren kız çocuğunu küçülten, kadın erkek eşitliğini önleyen bir bakış açısı varsa bunu düzeltecek fotoğraflar, hikayeler, sosyal bilgilerdeki, Türkçedeki bir anlatımda konulan bir resim bazen çocuğun zihinlerini ciddi manada etkileyerek getiriyor.


Vatan