Deniz Ticaret Odası (DTO) Antalya Şubesi'nin ocak ayı Meclis Toplantısına katılmak üzere Antalya'ya gelen Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, denizlerde can ve mal güvenliğinin sağlanması konusunda yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Merkezi Lizbon'daki Avrupa Birliği Deniz Emniyeti Ajansı'na Türkiye'nin yılbaşından itibaren aktif üye olduğunu anlatan Naiboğlu, denizi kirleten gemilerin uydu kanalıyla izlendiğini bildirdi. Avrupa Birliği Deniz Emniyeti Ajansı'ndan ücretsiz hizmet aldıklarını belirten Naiboğlu, şunları kaydetti:

''Avrupa Birliği Deniz Emniyet Ajansı'nın, bedava verdiği hizmetler var. AB üyesi olmadığımız halde 6 aylık deneme süresinden sonra buradan hizmet almaya başladık. Sistem sayesinde uydular kanalıyla kirlilik yapan gemiler tespit ediliyor ve ilgili devlete bildiriliyor.

Lizbon'daki merkez, bilgiyi yarım saat içinde rapor haline getiriyor. Ücretsiz hizmet alıyoruz. Gelen raporlara göre denizi kirleten Türk bayraklı bir gemisi ise, giriş yaptığı limanlarımızda gemiyi denetleyip ceza veriyoruz. Yabancı bayraklı bir gemi ise veya bizim limanlarımızdan başka bir ülkeye giden bir gemi ise geminin gittiği ve bayrağını taşıdığı ülkeye haber veriyoruz.

Böylece denizi kirleten gemilerin cezasız kalmaması, hem de denizlerin kirletilmemesi sağlanmış olunuyor. 6 aylık deneme süresinde 8 gemiye ceza verdik. Merkezi Lizbon'da bulunan Avrupa Birliği Deniz Emniyeti Ajansı'nın sistemine dahil olduk.''

-DENİZ YOLCULARI DA SİGORTALI OLACAK-

Kabotaj hattında veya limanlarda yolcu gemileri ile yolcu motorları için yeni standartlar getirdiklerini anlatan Naiboğlu, sektörden standartlar konusunda şikayetler geldiğini söyledi. İskelelerde yolcu gemisi ile yolcu motorlarına kaç kişinin bindiğini Ankara'daki merkezden izleyebileceklerini ifade eden Naiboğlu, yolcuların da sigortalı yapılacağını bildirdi.

Naiboğlu, şöyle konuştu:

''Yeni bir yönetmelik var. Kabotaj hattında ya da belirli hatlarda veya liman içinde yolcu taşıyan gemilerle yolcu motorlarına standartlar getirdik. Sektörden bu konuda bazı şikayetler oldu. Bir yazılım vasıtasıyla yolcu iskelelerinden yolcu gemilerine ya da yolcu motorlarına kaç kişinin bindiğini Ankara'dan görebileceğiz. Yolcuların hepsi sigortalı olacak. Bu emniyeti sağlayacak. Yolcu lehine düzenlemeler getirdik. Maksat hem deniz emniyetini hem de yolcu emniyetini sağlamak. Allah korusun, kaza anında teknede kaç kişi olduğunu bilmemiz gerekiyor. Kaç kişiyi kurtardık, kaç kişi denize düştü, acaba denizde kimse var mı, ona göre çalışma yapacağız.'' (Zaman)