NTV
ANKARA - Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alexander Downer, Ankara'da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmesi sonrası NTV’den Didem Tuncay’a konuştu.

Gündemde, hayatını kaybeden KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş vardı.

NTV yayınında Denktaş ile çalışmanın nasıl olduğunu anlatan Downer, Denktaş’ın Londralı avukatlara benzetti.

Eski Avustralya Dışişleri Bakanı Alexander Downer şunları söyledi:
"Çok değerli bir şahsiyetti. Kişisel bir çekiciliği vardı. Zekasına, halkına olan bağlılığına saygı duymak, arkadaşlığından zevk almak için onunla her zaman aynı fikirde olmak zorunda değilsiniz.

Onu görmeye her gittiğimde benim için kağıtlar hazırlamış olurdu. Onun bakış açısını daha iyi anlamam için, belgelerin, okumak zorunda olduğumu düşündüğü makalelerin fotokopileri. Bunu hep çok sevimli bir şekilde yapardı. Londralı hukukçulara benziyordu. Sanırım, eğitiminin büyük bölümünü Londra'da aldığı için. Konuları hukuki açıdan görebilen bir insandı...”

MÜZAKERELER
Gelecek hafta sonu New York'ta başlayacak Kıbrıs müzakerelerine hazırlık yapan Downer, Kıbrıslı Rumlar'ın Avrupa Birliği dönem başkanlığını üstleneceği 1 Temmuz'a kadar çözüm istediklerini vurguladı.

Türkiye'nin yaklaşımı olumlu olarak niteleyen Özel Temsilci, Ada'daki tarafları ise uyardı: "Evet bir çözümsüzlük var ama Greentree'deki görüşmelerle bunun aşılacağını umuyoruz. Aksi halde, daha fazla ne yapabileceğimizden emin değilim. Taraflar, karşılıklı olarak birbirini suçlamaya devam ederse, bunun kimseye faydası olmayacaktır. Bu oyunun kazananı olmaz."