Cenaze namazından sonra musalla taşına konulan Denktaş'a siyasiler ve vatandaşların haklarını helal etti. Daha sonra top arabasına konulan naaş, cenaze marşı eşliğinde, defnedileceği Cumhuriyet Parkı'na doğru yola çıkarıldı.

Cumhuriyet Parkı'na elinde bir buket çiçekle gelen Aydın Denktaş, burada alkışlarla karşılandı. Eroğlu'nun naaşı top arabasıyla parkta önceden hazırlanan mezar yerine getirildi.

***

KKTC'nin cuma günü vefat eden Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş için Selimiye Camisi'nde cenaze namazı kılındı.

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki törenin ardından top arabasına konulan Denktaş'ın naaşı, yaklaşık 3 kilometre mesafedeki Selimiye Camisi'ne getirildi. Camiye kadar olan güzergah boyunca vatandaşlar zaman zaman alkışlarla Denktaş'ı son yolculuğuna uğurladı. Türkiye'den cenazeye katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da olduğu devlet erkanı da camiye top arabasının arkasında yürüyerek geldi.

Caminin Rum kesimine çok yakın mesafede olması nedeniyle çevrede güvenlik önlemleri alındı ve bazı sokaklara girilmesine izin verilmedi.

Denktaş'ın naaşı cami avlusuna getirilerek hazırlanan bölüme konuldu. Öğle namazı kılınırken Denktaş'ın eşi Aydın Denktaş ve oğlu Serdar Denktaş bir süre tabuta sarıldılar.

Öğle namazının ardından Denktaş için cenaze namazı kılındı. Namaza, ailesi, yakınları, Türkiye ile KKTC devlet erkanının yanı sıra siyasi parti genel başkanları, eski siyasetçiler, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Işık Koşaner, sendika ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Namazın ardından Denktaş'ın cenazesi tekbir getirilerek tekrar top arabasına alındı ve cenaze töreninin definden önceki son noktası olan Girne Kapısı'na doğru yola çıkarıldı.

***

Tedavi gördüğü Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi'nde Cuma gecesi vefat eden KKTC'nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, 30 yılı aşkın süreyle görev yaptığı Cumhurbaşkanlığı'ndan son kez uğurlandı. Vefat ettiği YDÜ Hastanesi'ndeki törenin ardından dün KKTC Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na nakledilen Denktaş'ın naaşı için, Türkiye'den gelen üst düzey konukların da katılımı ile bugün ikinci kez devlet töreni düzenlendi.

Cenaze törenine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önceki genel başkanlar Deniz Baykal, Hikmet Çetin, Altan Öymen, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Demokrat Parti Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek, DSP Genel Başkanı Masum Türker, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, merhum Başbakan Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit, Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Alparslan Türkeş'in oğulları MHP milletvekili Tuğrul Türkeş, AK Parti Milletvekili Ahmet Kutalmış Türkeş ve törene iştirak eden partilerin diğer yöneticeleri katılıyor.

-Diğer konuklar-

Törende ayrıca Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Mustafa Kırımlıoğlu, Kosova'dan KDTP milletvekilleri Enis Kervan, Müferra Sinik ve KDTP Genel Başkan Yardımcısı Rifat Krasnic, Bulgaristan'dan HÖH milletvekili Remzi Osman , Ruşen Rıza, Necmi Ali, Afganistan Eğitim Bakan Yardımcısı Muhammed Patman, Katar Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Büyükelçi Abdullah El Cabir, Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, Makedonya Milli Birlik Hareketi Başkanı ve Milletvekili Erdoğan Saraç, İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, Gümilcine seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Pakistan Ankara Büyükelçisi Haroon Shakuat ve Büyükelçilik Müsteşarı Muin Ülhak, Azerbaycan Devlet Bakanı Nazım İbrahimov ile milletvekilleri, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti heyeti, Ankara Gazeteciler Cemiyeti heyeti, Ankara Ticaret Odası heyeti, İstanbul Gazeteciler Derneği heyeti ile Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, Türk Musevi Cemaati Hahambaşı İsak Haleva ve Cemaat Başkanı Sami Erman da hazır bulundu.

Törende, protokol taziye defterini imzaladı.

Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Çiçek, Başbakan Erdoğan ve diğer konuklar Denktaş'ın naaşının başında durarak Denktaş'ın ailesine taziyelerini sundu.

Cumhurbaşkanı Gül, Denktaş'ın eşi Aydın Denktaş'a taziyesini sunarken Aydın Denktaş başını Cumhurbaşkanı'nın göğsüne yasladı.

-Sabaha kadar saygı geçişi yapıldı, nöbet tutuldu-

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda dün katafalka konan Rauf Denktaş'ın naaşı önünde halkın sabaha kadar saygı geçişi sürdü. Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş'ın çocukları ve torunları da taziyeleri kabul etti.

Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş'ın tabutu başında hem askerler hem de üst düzey devlet görevlileri tarafından saat 09.30'a kadar ihtiram nöbeti tutuldu.

Düzenlenen törende, taziye defterinin protokol tarafından imzalanmasının ardından, Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş'ın naaşı, askerler tarafından top arabasına taşındı.

30 yılı aşkın süreyle görev yaptığı Cumhurbaşkanlığı'ndan son kez uğurlanan Denktaş'ın naaşı, cenaze namazının kılınacağı Selimiye Camisi'ne götürülüyor.

Selimiye Camisi'nde kılınacak cenaze namazının ardından top arabasına konularak Girne Kapısı'na götürülecek Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş'ın naaşı, toprağa verileceği Cumhuriyet Parkı'na götürülecek ve burada düzenlenecek törenin ardından saat 15.30'da defnedilecek.

Törende, Türkiye ve KKTC üst düzey yetkililerinkinin yanında, Azerbaycan Cumhurbaşkanı ve İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri adına da çelenkler bulunuyor.

-İş yerleri kapalı-

Bu arada, Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş'ın cenaze töreni nedeniyle, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan Selimiye Camisi'ne ve Selimiye Camisi'nden Girne Kapısı'na kadar olan güzergahta bulunan tüm işyerleri, KKTC Başbakanlığı'nın kararıyla, 08.00-14.30 saatleri arasında kapalı olacak.

Denktaş'ın vefatının ardından ilan edilen yas nedeniyle, resmi kurum ve kuruluşlarla, tüm resmi ve özel okullar da bugün kapalı. KKTC'de Cuma gününe kadar yas ilan edilmişti. Bu süre zarfında bayraklar da yarıda kalacak.

Öte yandan, KKTC'nin Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş'ın vefatı nedeniyle www.raufdenktas.com adresli web sitesi faaliyete geçerken, [email protected] e - mail adresi aracılığıyla da taziyeler iletilebiliyor.

Lefkoşa sokakları Denktaş posterleri ve bayraklarla donatıldı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ı son yolculuğuna binlere kişi uğurluyor.

Denktaş'ın tarihi cenaze törenine katılmak için binlerce vatandaş, cenaze namazının kılındığı Selimiye Meydanı ile Sarayönü, İnönü Caddesi ve Girne Kapısı önünde meydanları doldurdu. Denktaş'ın naaşı, Cumhurbaşkanlığı'ndan götürüldüğü Selimiye Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından defnedileceği Cumhuriyet Parkı'na götürülüyor.

Denktaş'ın Türk ve KKTC bayraklarına sarılı naaşı, Selimiye Camii'inden Girne Kapısı'na askerlerin çektiği top arabası ile taşınıyor.

Yol boyunca ve özellikle Sarayönü Meydanı'nda toplanan binlerce vatandaş, Denktaş'a son görevlerini yerine getirebilmek için cenaze arabasının geçişini bekledi. Zaman zaman alkış tutan kalabalık, ellerindeki kameralarla da anı görüntülemeye çalıştı.

Selimiye Cami ve etrafında geniş güvenlik önlemleri alınırken, cami avlusuna sınırlı sayıda kişinin girmesine izin verildi. Binlerce vatandaş cami etrafında toplandı.

Töreni Türk basının yanı sıra, Kıbrıs Rum kesiminden gelen Rum gazeteciler de takip etti.

Tören nedeniyle Lefkoşa Surlariçi bölgesi trafiğe kapatıldı. Lefkoşa'da, yas nedeniyle kapatılan işyerlerine ve caddelere, üzerinde ''unutmayacağız'' yazılı Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş'ın posterleri ile Türk ve KKTC bayrakları asıldı.

Denktaş için ''Tüm Türk Ulusunun ve Halkımızın Başı Sağolsun. Sizi Asla Unutmayacağız'' ve ''Seni ve Cumhuriyeti Sonsuza Dek Yaşatacağız'' yazılı pankartlar açan, ellerinde Türk ve KKTC bayrakları ve Denktaş posterleriyle çoluk çocuk, genç yaşlı meydanda toplanan vatandaşlara, Lefkoşa Türk Belediyesi de Girne Kapısı'nda kurduğu çorba çeşmesiyle soğuk havada ikramda bulunuyor.

-''Şehit abime, babama dedeme selam söyle başkanım''-

Denktaş'ın naaşının Selimiye Camii'ne götürüldüğü yol üzerinde duvara, üzerinde ''Şehit abime, babama, dedeme selam söyle başkanım'' ve ''Sevemez hiç kimse seni benim sevdiğim kadar'' yazılı dövizler dikkati çekti.

Yol boyunca Denktaş'ın naaşı üzerine zaman zaman karanfil de atıldı

Denktaş'ın naaşı, TMT Anıtı'nın da bulunduğu Cumhuriyet Parkı'nda defnedilecek.

DENKTAŞ'IN EŞİ TAZİYELERİ KABUL ETTİ

Hayat arkadaşını son yolculuğuna uğurlayan KKTC'nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın eşi Aydın Denktaş, ''Hep destekledim, hep arkasında durdum 67 senedir. Beni bırakıp gitti ama'' diye gözyaşı döktü.

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın naaşı Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan ayrılmadan önce protokolün taziyelerini kabul eden Aydın Denktaş, oldukça duygusal anlar yaşadı, zaman zaman gözyaşlarına hakim olamadı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile kucaklaşarak kafasını Gül'ün göğsüne yaslayan Aydın Hanım, daha sonra aile fertlerini tek tek Cumhurbaşkanı Gül'e takdim etti.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile el sıkışan Aydın Hanım, Onur Öymen'le konuşurken gözyaşlarına boğuldu.

67 yıldır eşini hep desteklediğini ve her zaman arkasında durduğunu kaydeden Aydın Hanım, ''Beni bıraktı gitti ama, beni bıraktı...'' diye gözyaşı döktü.

''Onun için şimdi bir dinlenme oldu'' diyen Aydın Denktaş, şu ifadeleri kullandı:

''Hayatı boyunca zaten yoruldu, yoruldu, yoruldu. Nihayet yataklara düştü, gene mücadele etti, aklı fikri Kıbrıs, Kıbrıs... 'Hristofyas' diye bağırdığında yer gök inledi hastanede...''

Aydın Denktaş, Denktaş'ın naaşı, Cumhurbaşkanlığı'ndan Selmiye Camisi'ne götürülürken ve Selimiye Camisi'nden Girne Kapısı'na nakledilirken, tekerlekli sandalye ile taşındı.

Başbakan Erdoğan ve Genel Kurmay Başkanı Özel, KKTC'den ayrıldı

Başbakan Recep Tayip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın cenaze törenine ve cenaze namazına katılıp KKTC'den ayrıldı. Recep Tayip Erdoğan, saat 14.00'te, Necdet Özel ise saat 14.05'te ayrıldığı Ercan Havaalanı'ndan, Meclis Başkanı Hasan Bozer, Başbakan İrsen Küçük, Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ve diğer yetkililer tarafından uğurlandı.

Denktaş'ın cenaze merasimine Rahşan Ecevit de katıldı

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın cenaze töreni için KKTC'ye gelen hükümet yetkilileri ile yabancı konuklar, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Denktaş'ın naaşı önünde saygı duruşunda bulundu. Denktaş'ın eşi Aydın Denktaş ve ailesine başsağlığı dileyen misafirler, taziye defterini imzaladı. Kıbrıs Barış Harekatı'ndaki önemli isim olan Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit de Denktaş'ın cenaze merasimi için gelen konuklar arasında yer aldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Kıbrıs Türklerinin yarım asırdır devam eden özgürlük ve eşitlik mücadelesinin timsali, milletimizin yetiştirdiği gerçek kahramanlardan, KKTC'nin kurucusu, Kıbrıs davasının yılmaz savunucusu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş'ın ebediyete intikali tüm Türk dünyası için büyük bir kayıptır" dedi.

Gül'ün yanı sıra TBMM Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 1974 Barış Harekatı sırasında Türkiye Başkanı olan Merhum Bülent Ecevit'in Eşi Rahşan Ecevit ve Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva da taziye defterine Denktaş'ın ölümünden duydukları üzüntüyü aktardılar.

Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, taziye defterine duygularını şu ifadelerle aktardı: "Kıbrıs Türklerinin yarım asırdır devam eden özgürlük ve eşitlik mücadelesinin timsali, milletimizin yetiştirdiği gerçek kahramanlardan, KKTC'nin kurucusu, Kıbrıs davasının yılmaz savunucusu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş'ın ebediyete intikali tüm Türk dünyası için büyük bir kayıptır. Anavatan Türkiye Kıbrıslı Türk kardeşlerinin acısını içtenlikle paylaşmakta, yüreğinde hissetmektedir. Kıbrıs adasından Türklüğün sökülüp atılmasına yönelik hain planları akamete uğratan mücahit Denktaş, başta Merhum Dr. Fazıl Küçük olmak üzere bu yola baş koymuş, bu uğurda canlarını vermiş dava arkadaşlarıyla birlikte yüce milletimizin gönlündeki müstesna yerini almıştır. Örnek bir kişiliğe sahip olan merhum Denktaş, Kıbrıs Türkü'nün davasına hamilik ederken, yitirdiği üç evladının acısını bağrına gömen kederli bir baba, yaman bir avukat, gözüpek bir direnişçi, çetin bir müzakereci, dirayetli bir toplum lideri ve nihayet Kurucu Cumhurbaşkanı kimliğiyle Kıbrıs Türkü'nün var olma mücadelesinin her aşamasında tarihi misyonunu üstün bir fedakarlık ve başarıyla yerine getirmiş seçkin bir devlet adamıdır."

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise, duygularını taziye defterine şöyle yazdı: "Türk milletinin yetiştirdiği en değerli devlet adamlarından olan Kıbrıs Türkünün varoluş mücadelesinin önderi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş'ın ebediyete intikaliyle büyük üzüntü duymaktayım. Bütün hayatını adadığı bir hak, hukuk ve eşitlik mücadelesi olan Kıbrıs davamızı benzeri görülmemiş bir dirayet ve özveriyle savunan büyük lider Denktaş, Kıbrıs Türk halkına bölgenin örnek demokrasilerinden birini teşhir eden çağdaş değerlere ve hukukun üstünlüğüne dayalı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni armağan etmiş, Kıbrıs Türkünü, kendi milli iradesini yansıtan bir yönetme kavuşturmuştur. Milli dava için verilen kararlı mücadeleyi dün olduğu gibi bugün de Kıbrıslı Türk kardeşlerimizle fikir ve elbirliği içinde yürüteceğiz. Merhum Cumhurbaşkanına Allah'tan rahmet diler Kıbrıs Türk halkının ve büyük Türk milletinin üzüntüsünü yürekten paylaşıyor, milli bir kahraman olan Rauf Denktaş'ın aziz hatırası önünde minnet ve tazimle eğiliyorum."

Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel de, taziye defterine şunları yazdı: "Ömrünü Kıbrıs Türkü'nün varoluş mücadelesine adamış, KKTC'nin Kurucu Cumhurbaşkanı Mücahit Rauf Raif Denktaş, Kıbrıslı Türklerin, baskı politikalarına karşı yürütülen, tarihte benzerine zor rastlanan onurlu mücadelesine önderlik ettiniz. Kıbrıs Türkü'nün bugün barış, huzur ve güven ortamında yaşamasına çok önemli katkılarda bulundunuz. Kaybınız sadece Kıbrıs Türklerinin değil tüm Türk milletinin kaybıdır. Yaşamınız boyunca inançla ve yorulmadan Kıbrıslı soydaşlarımızı ve KKTC için verdiğiniz hizmetler her zaman şükran ve minnetle anılacaktır. TSK sizin aziz hatıranızı sonsuza dek yaşatacaktır. Ruhunuz şad, mekanınız cennet olsun."

Türkiye Anamuhalefet Partisi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da duygularını şöyle ifade etti: "Rauf Denktaş, ulusal davaya hizmeti, devlet adamlığı, önderliği ve insanlığıyla Türk tarihine mal olmuş mümtaz bir şahsiyettir. Önünde saygıyla eğiliyoruz."

1974 Barış Harekatı sırasında Türkiye Başkanı olan Merhum Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit de, Denktaş için taziye defterine şunları yazdı: "O, Mücahit mücadelelerinden gelen bir liderdi. Mükemmel bir diplomat, başarılı bir müzakereciydi. Gönlümüze hep yaşayacaktır."

AZERBAYCAN MİLLETVEKİLİ PAŞAYEVA

Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva ise taziye deftere duygularını şöyle aktardı: "Türk milletinin kahraman oğlu. Bütün Türk milleti sizi hiçbir zaman unutmayacak hep sevecek ve saygıyla anacak. Azerbaycan Türkleri sizi hep çok sevdi ve bugün derin bir üzüntü içerisinde. Azerbaycan Türkleri sizin Kıbrıs Türklerinin haklı davası için yaptığınız mücadeleyi ve KKTC'yi kurmanızı hep büyük minnettarlıkla anacak. Sizin arzularınız ve davanız bu topraklarda hep var olacak. Rahat uyu Türk dünyasının kahraman oğlu. Sevgimiz ve dualarımız hep seninle."(zaman)