6'sı bağımsız 7 adayın yarıştığı seçimde 164 bin 72 kayıtlı seçmen, KKTC genelinde 629 sandıkta oy kullandı.

KKTC'de bugün yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde 629 sandıktaki oyların tamamı sayıldı.

Başbakan ve Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) cumhurbaşkanı adayı Derviş Eroğlu, oyların yüzde 50.38'ini alarak, gayri resmi seçim sonuçlara göre KKTC'nin 3. cumhurbaşkanı seçildi.

Seçimlerde Eroğlu'nu, Demokrat Parti (DP), Milliyetçi Adalet Partisi (MAP), Halk İçin Siyaset Partisi (HİS) destekledi.

KKTC Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) açıklamasına göre, KKTC genelindeki 629 sandıktaki oyların adaylar için dağılımı şöyle:

Toplam Sandık Sayısı: 629
Toplam Seçmen Sayısı: 164.072
Açılan Sandık Sayısı: 629
Açılan Sandıklardaki Toplam Seçmen Sayısı: 164.072 Oy
Kullanan Seçmen Sayısı: 125.294
Seçime Katılım Oranı: Yüzde 76,37
Aday Toplam Oy Yüzde Dr Derviş Eroğlu 61.491 50,38
M. Kemal Tümkan 964 0,79
Arif Salih Kırdağ 521 0,43
Mehmet Ali Talat 52.302 42,85
Zeki Beşiktepeli 1.968 1,61
Ayhan Kaymak 168 0,14
Tahsin Ertuğruloğlu 4.648 3,81

Bu sonuçlara göre, Başbakan ve Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) cumhurbaşkanı adayı Derviş Eroğlu, seçimi ilk turda kazanarak cumhurbaşkanı seçildi.

Rauf Denktaş ve Mehmet Ali Talat'tan sonra KKTC'nin 3. cumhurbaşkanı seçilen Derviş Eroğlu, sonuçların resmi gazetede yayınlanmasının ertesi günü Cumhuriyet Meclisi'nde ant içerek göreve başlayacak.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Nevvar Nolan'ın verdiği bilgiye göre, YSK, bu akşam gayrıresmi olarak ilan edilen seçim sonuçlarını yarın resmen ilan etmeyi ve Resmi Gazetede yayımlamayı hedefliyor.

YSK'nın sonuçları yarın ilan etmesi durumunda, resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 50.38 oy alarak birinci turda KKTC'nin 3. Cumhurbaşkanı olan Eroğlu, KKTC Seçim ve Halk Oylaması Yasası'nın 147. maddesi uyarınca, Salı günü toplanacak Cumhuriyet Meclisi'nde ant içerek göreve başlayacak.



Eroğlu: "Müzakereler sürdürülecek"


Derviş Eroğlu, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'la Kıbrıs sorununu çözeceğine inandığını söyledi.

Eroğlu, UBP Genel Merkezinde yaptığı açıklamada, seçim öncesinde kendisiyle ilgili söylenen "Eroğlu uzlaşmazdır, Eroğlu gelirse görüşmeler kopar" şeklindeki sözlere kimsenin itibar etmemesini isteyerek, masadan kaçan taraf olmayacağını vurguladı.

Rum lider Hristofyas'la müzakereleri sürdürme kararlılığında olduğunu ifade eden Eroğlu, "Tahmin ederim ki Hristofyas'la belli bir zaman dilimi içerisinde bir anlaşmaya varabileceğiz" dedi.

Eroğlu, ayrıca BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Kıbrıs'ı ziyaretinde onuruna verilen kokteylde Hristofyas ile ayak üstü sohbet ettiğini, Hristofyas'ın sohbet sırasında kendisine, "Sayın Talat aramızdan çekilse biz seninle anlaşma yaparız" dediğini belirtti.

Derviş Eroğlu, parti binasındaki konuşmasının ardından Atatürk Meydanı'nda toplanan seçmenlerine seslendi.

Eroğlu, meydanda toplanan coşkulu kalabalığa teşekkür edip, cumhurbaşkanlığı makamını kast ederek, "Saray da sizindir, müzakere masasındaki ses de sizindir" dedi.

Derviş Eroğlu, seçim sonucunu kutlayan binlerce taraftarına, "Müzakere masasında onurumuzla mücadele edeceğiz" diye seslendi.

KKTC'nin demokratik bir ülke olduğunu ve bunun en güzel örneğini verdiğini belirten Eroğlu, 7 adayın yarıştığı seçimde hiçbir olay çıkmadığına işaret etti.

Kıbrıs'ta "çözüm isteyenler" ve "çözüm istemeyenler" diye halkı cephelere bölmenin yanlış olduğunu kaydeden Eroğlu, bu seçimin çözüm isteyenlerle istemeyenler arasında yapılan bir seçim olmadığını, KKTC'nin cumhurbaşkanlığı seçimi olduğunu vurguladı.

Ambargolar kaldırılsın beklentisi

"Mevcut durumun mağduru Kıbrıs Türk halkıdır. Kıbrıs Türk halkı tüm barışçıl çabalara rağmen hala izolasyonlar ve ambargolar altındadır" diyen Eroğlu, sözlerini "Bu nedenle halkımız ve bizler meselenin artık bir neticeye bağlanmasından yanayız" diye sürdürdü.

KKTC ve halkının neden ambargolar altında olduğunu anlamakta zorlandığını ifade eden Eroğlu, KKTC'nin atom bombası yapma çabası içinde olmadığını, AB başta olmak üzere bütün devletlerden ambargoların kaldırılmasını beklediğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı yeminini ettikten sonra ilk işinin anavatan Türkiye ile müzakere ederek durum değerlendirmesi yapmak olacağını belirten Derviş Eroğlu, kendi müzakere heyetini kurarak çalışmalara başlayacağını, halka vadettiği ulusal konsey ile halk konseylerini oluşturacağını kaydetti.

Yıllarca başbakanlık yaptığını ve anavatan Türkiye hükümetleri ile işbirliği içinde olduğunu ifade eden Eroğlu, seçim öncesi miting meydanlarında söylenenlerin doğru olmadığını herkesin bildiğini söyledi.

Türkiye'ye "Anavatan" diyen ve Türkiye'nin menfaatlerini de düşünen bir kişi olduğunu bildiren Eroğlu, siyasi yaşantısında, başbakanlığında ve bundan sonraki yaşantısında anavatan Türkiye'nin de menfaatlerini düşünüp müzakereleri sürdüreceğini vurguladı.

Eroğlu, özetle şöyle konuştu: "Derviş Eroğlu müzakere masasını engellemek için aday olmadı. Eroğlu, Kıbrıs Türk haklarını müzakere masasında savunmak ve haklarımızı müzakere masasında dünyaya duyurmak için aday oldu. Ne söylenirse söylensin biz bir anlaşmadan yanayız. Öyle bir anlaşma olması gerekir ki 1960 Cumhuriyeti'nin başına gelenler başına gelmesin, 3 yıllık ömrü olmasın. Yaşayabilir, devamlılık arz eden bir anlaşma olsun. Bunun için de kriterler var, bunları müzakere masasında enine boyuna görüşeceğiz.

Ben Kıbrıs'ta ambargolar altında hükümet etmenin ne demek olduğunu 18 yıl başbakanlık yaparak gördüm. Ben Kıbrıs'ta bir barış anlaşmasının gereğine 1963'den 1974'e kadar olanları yaşayan bir kişi olarak, güneyde ve kuzeyde olanları yaşayarak, o 'anlaşma istemez' olarak lanse edenlerden çok daha fazla istediğimi söyleyebilirim. Her iki halkın yan yana, barış içerisinde yaşaması için elimizden gelen her türlü gayreti göstereceğiz. Aynı gayret karşı taraftan da bize gösterilirse anlaşma olmaması için hiçbir sebep olmaz. Gerçekler ışığında bir anlaşma gayreti içerisinde olacağız. Dilerim ki Kıbrıs'ta yaşayabilir bir anlaşmayı sağlarız."

Davul, zurna ve havai fişekler eşliğinde kutlama yapan Eroğlu yandaşları, Lefkoşa yakınındaki bölgelerde de konvoylar oluşturdular.

KKTC'yi koalisyon hükümeti bekliyor

KKTC Başbakanı ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Derviş Eroğlu'nun KKTC Cumhurbaşkanlığına seçilmesi, gözleri Cumhuriyet Meclisi'nde 25 milletvekili olan UBP hükümetine çevirdi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turda tamamlanmasının ardından KKTC'de iç siyasette hareketli günler yaşanması bekleniyor.

Eroğlu'nun cumhurbaşkanı seçilmesiyle UBP hükümetinin 50 sandalyeli Cumhuriyet Meclisi'ndeki sandalye sayısı 25'den 24'e indi ve hükümet azınlığa düştü.

UBP, 19 Nisan 2009'da yapılan erken genel seçimlerde 26 milletvekilliği kazanarak tek başına iktidar olmuştu.

UBP Lefkoşa Milletvekili Tahsin Ertuğruloğlu, cumhurbaşkanlığı seçiminde partisi aday çıkarmasına rağmen bağımsız aday olmuş, parti tüzük gereği UBP üyeliği düşmüştü.

Ertuğruloğlu'nun partiden ayrılmasıyla milletvekili sayısı 25'e inen UBP'nin milletvekili sayısı, Eroğlu'nun cumhurbaşkanı seçilmesiyle 24'e düşmüş oldu.

Bu durumda yeni hükümet arayışları gündeme gelecek ve KKTC'de bir yıl aradan sonra muhtemelen yeniden koalisyon hükümeti kurulacak.

KKTC'de Haziran ayında yapılacak yerel seçimlerden sonra koalisyon hükümeti olasılığının gündeme gelmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Derviş Eroğlu'nu destekleyen Demokrat Parti'nin (DP), Cumhuriyet Meclisi'nde 5 milletvekili bulunuyor. UBP'nin DP ile koalisyona gideceği yorumları yapılıyor. Eroğlu'nun cumhurbaşkanı seçilmesi ile UBP yeni bir genel başkan da seçecek.

Talat: "Yeni bir dönemin başlangıcı"

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Derviş Eroğlu'nun ilk turda kazandığı cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının, "yeni bir dönemin başlangıcını işaret ettiğini" söyledi.

Seçimi kaybeden Talat, Cumhurbaşkanlığında yaptığı açıklamada, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre seçimin ilk turda tamamlandığını belirtti.

Seçimin halkın iradesi olduğunu kaydeden Talat, görüşlerini seçim sürecinde çeşitli ortamlarda anlattığını, bugün halkın konuştuğunu ve toplu iradesini sandığa yansıttığını ifade etti.

Sonucun yeni bir dönemin başladığına işaret etiğini bildiren Talat, "Benim çözüm hayalim devam etmektedir. Kıbrıs sorununun çözümünün son derece hayati olduğunu düşünüyorum. Çözüm süreci için bundan sonraki yaşamımda elimden gelen çabayı ortaya koyacağım" dedi.

Seçim sürecinde insanların tehdit altında olduğunu ileri sürerek bunun takibini yapacağını kaydeden Talat, kendisine oy verenlere ve tüm halka teşekkür etti.

Yeni dönemde de takipte olacağını belirten Talat, resmi sonuçlar ortaya çıkınca daha geniş açıklama yapacağını söyledi.

TEPKİLER

Ankara:
Dışişleri Bakanlığı, KKTC'de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandığı bildirilen Derviş Eroğlu'nu kutlayarak, Eroğlu'nun, "engin devlet tecrübesine sahip bir lider olarak, BM kapsamlı çözüm müzakerelerini kaldığı yerden sürdürme kararlılığını takdir ettiğini" açıkladı.

Rum kesimi: "Olumsuz gelişme"
Kıbrıs Rum kesimi, KKTC'de bugün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Derviş Eroğlu'nun seçim zaferinin "olumsuz" bir gelişme olduğunu bildirdi.

Rum kesimi hükümet sözcüsü Stefanos Stefanu, Eroğlu'nun açıklamaları ve görüşlerini gözönüne aldığında, seçilmesinin olumsuz bir gelişme olduğunu söyledi.

Stefanu, "Burada önemli olan bu gelişmenin esaslarını ele almak, çözüme erişmek için taktiklerimizin ne olacağı ve sorunların üstesinden nasıl geleceğimizdir" dedi.

Gül'den kutlama

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Kıbrıs'ta devam eden BM müzakerelerinin adil ve kalıcı bir çözüme ulaşmasının, Türkiye'nin ve KKTC'nin her zaman en samimi, müşterek arzu ve hedefi olduğunu" belirterek, "Bu hedefe ulaşılması yönünde Kıbrıs Türk halkının göstermiş olduğu azim ve iradeyi dün olduğu gibi bundan sonra da desteklemeye devam edeceklerini" bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Gül, KKTC'de bugün gerçekleştirilen seçimlerde Cumhurbaşkanlığına seçilen Derviş Eroğlu'na tebrik mesajı gönderdi.

Gül, mesajında şunları kaydetti: "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bugün gerçekleştirilen seçimlerde Cumhurbaşkanlığına seçilmeniz münasebetiyle en içten tebriklerimi ifade ediyorum. Kıbrıs Türk halkının örnek demokrasisini ve siyasi olgunluğunu yansıtan biçimde, şeffaflık içinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri neticesinde, Kıbrıs Türkünün iradesi, içinden geçilmekte olan kritik dönemde bu yüce makama Zat-ı Alinizin seçilmesi yönünde tecelli etmiştir.

Engin devlet tecrübesine sahip bir lider olarak, Cumhurbaşkanlığınız döneminde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin daha güçlü, müreffeh ve uluslararası camiayla bütünleşmiş bir noktaya ulaşacağına inancım tamdır. Milli davamız Kıbrıs'ta devam eden BM müzakerelerinin adil ve kalıcı bir çözüme ulaşması, Türkiye'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin her zaman en samimi müşterek arzu ve hedefi olmuştur. Bu hedefe ulaşılması yönünde Kıbrıs Türk halkının göstermiş olduğu azim ve iradeyi dün olduğu gibi bundan sonra da desteklemeye devam edecek, Kıbrıs Türk halkının verdiği haklı mücadelenin hedefine ulaşması için anavatan ve garantör olarak sorumluluklarımızı kararlılıkla yerine getirmeyi sürdüreceğiz.

Cumhurbaşkanı olarak, BM kapsamlı çözüm müzakerelerini Kıbrıs Türk tarafının bugüne kadar sergilemiş olduğu yapıcılık ve dinamizmle sürdüreceğinize ve en kısa sürede neticelendirilmesi için her türlü gayreti sarf edeceğinize inanıyorum. Kıbrıs Türk halkının huzuru, güvenliği, refahı ve Ada'nın eşit sahibi olarak meşru haklarının gözetilmesinde Türkiye'nin kararlı desteğini ve yakın işbirliğini her zaman yanınızda bulacaksınız. Bu duygu ve düşüncelerle Zat-ı Alinize ve Kıbrıs Türk halkına en iyi dileklerimi iletiyor, yüksek vazifenizde başarılar temenni ediyorum."

Erdoğan: "Sürecin devam etmesi gerekir"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, KKTC'de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını değerlendirirken, "Orada hangi sayın Cumhurbaşkanı gelirse gelsin, aynı kararlılıkla bu süreci devam ettirmesi gerekir" dedi.

Derviş Eroğlu ile de bu sürecin aynı şekilde devamının gerektiğini söyleyen Başbakan Erdoğan, "Ben farklı bir süreç işleyeceğine inanmıyorum. Aynı şekilde bu süreci devam ettireceğiz diye düşünüyorum" diye konuştu.

KKTC'de yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde Derviş Eroğlu'nun seçimi kazandığı anımsatılarak, "Eroğlu ile nasıl bir dönem olacak?" sorusu üzerine Erdoğan, kendisine kesin neticenin henüz ulaşmadığı belirterek, şunları kaydetti:

"Ben de buraya gelmeden az önce 50 oranının üstünde bir oyla sayın Eroğlu'nun kazandığını arkadaşlarım bana ilettiler. Benim gerek bu sabah gerekse dün akşamki açıklamaların bir ilkenin belirlenmesi, bir ilkenin işaretiydi. O da Kuzey ve Güney arasındaki görüşmelerin, Kıbrıs meselesinde çözüme yönelik garantör ülke olarak Türkiye'nin attığı adımların devamlılığının esas olduğu istikametinde.

Yani orada hangi sayın cumhurbaşkanı gelirse gelsin, aynı kararlılıkla bu süreci devam ettirmesi gerekir. Sayın Eroğlu ile de yine aynı şekilde bu sürecin devamı gerekir. Bu, garantör ülke olarak Türkiye'nin kesinlikle belirlediği kendine göre bir tespittir. Sayın Eroğlu'nun zaten bu konuda farklı bir düşüncesi yok. O da 'aynı kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz' diye birkaç kez açıkladı. Bizimle olan görüşmelerinde aynı şekilde söyledi. Ben farklı bir süreç işleyeceğine inanmıyorum. Aynı şekilde bu süreci devam ettireceğiz diye düşünüyorum."

TDP: "Hayırlı olsun"

KKTC cumhurbaşkanlığı seçiminde bağımsız aday olan Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ı destekleyen Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, seçimi kazanan Derviş Eroğlu'nun kutlayarak, hayırlı olması temennisinde bulundu.

Çakıcı, TDP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Eroğlu'nu daha sonra bizzat arayıp tebrik edeceğini belirterek, seçim sonuçlarından halkın iradesinin çıktığını, halkın iradesine saygılı olunması gerektiğini söyledi.

Seçim sürecine çözüm yanlıları olarak ellerinden gelen katkıyı yapmaya çalıştıklarını ifade eden Çakıcı, "Bizim mücadelemiz bundan sonra da devam edecektir" dedi.

Seçim sürecinde Talat'ı desteklediklerini anımsatan Çakıcı, çözüm yanlılarının bundan sonra birlik ve beraberlik içinde çalışmasının önemine işaret ederek, seçimlerden çıkan sonucu daha sonra değerlendireceklerini bildirdi.

Çözüm yanlılarının birlikte mücadele etmemesinin, seçim sonuçlarında önemli etkisi olduğunu belirten Çakıcı, birlikte hareket edilmemesinin bu sonucu doğurduğunu ileri sürdü.

DERVİŞ EROĞLU: 1938 yılında Mağusa'nın Ergazi köyünde doğdu. İlkokul tahsilini köy ilkokulunda, orta ve lise tahsilini Mağusa Namık Kemal Lisesinde tamamladı. 1963 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra 5 yıl Gazimağusa Sancağına bağlı hekim olarak çalıştı. Daha sonra Ankara Numune Hastanesi'nde üroloji ihtisası yaptı.

1972-1976 yılları arasında Gazimmağusa Devlet Hastanesi'nde üroloji uzmanı olarak çalıştı. 1976 Genel seçimlerinde Ulusal Birlik Partisi'nden (UBP) Gazimağusa milletvekili seçildi. 1976-1977'de Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Bakanlığı görevinde bulundu. 1977-1983 yılları arasında UBP Gazimağusa İlçe Başkanı oldu. 1972-1982 yılları arasında Gazimuğusa Türk Kooperatif Bankası ve 16 yıl boyunca Mağusa Türk Gücü Yönetim Kurulu başkanlıkları yaptı.

1983 yılında oluşturulan Kurucu Meclis'te, Kurucu Meclis üyesi olarak görev yaptı. 1983 Aralık ayında UBP Genel Başkanlığına getirildi. 1981, 1985, 1990, 1993, 1998 yıllarında yapılan genel seçimlerde Ulusal Birlik Partisi'nden Gazimağusa Milletvekili seçildi. 1985 genel seçimlerinden sonra Başbakanlık görevini üstlendi ve 1993 Erken Genel Seçimlerine kadar Başbakanlık görevini sürdürdü. 1993 genel seçimlerinden sonra 1 Ocak 1994-16 Ağustos 1996 yılları arasında, Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı olarak çalışmalarını sürdürdü.

16 Ağustos 1996 tarihinden itibaren UBP-DP Koalisyon hükümetinde yeniden Başbakan olarak görev aldı. 6 Aralık 1998 Genel Seçimlerinden sonra, 31 Aralık 1998 tarihinde UBP-TKP Koalisyon Hükümetinin kurulmasıyla yeniden Başbakan olarak görev aldı. Daha sonra oluşturulan UBP-DP Koalisyon Hükümetinde de Başbakan olarak görev aldı. 11 dönem UBP Genel Başkanlığı yaptıktan sonra 29 Kasım 2008'de bir kez daha UBP Genel Başkanlığına seçildi. 19 Nisan 2009'daki erken genel seçimlerde 26 milletvekiliyle salt çoğunluğu sağlayarak 8'inci kez hükümet kurdu. Evli, dört çocuk ve 5 torun sahibi. İngilizce ve Rumca biliyor.


Cnn Türk