Taylan YILDIRIM

İZMİR - Polisin bilişim suçlarındaki araştırmaları, sanal alemde özellikle bankaların internet adreslerini kullanarak müşterilerinin hesaplarını boşaltan ’hacker’ların yepyeni bir yöntemi kullanmaya başladıklarını ortaya çıkardı. Bankaların resmi internet adreslerini hack’leyen kişilerin, daha sonra müşteriler işlem yaptığı sırada, yeni bir güvenlik sistemini devreye koydukları yönünde ikinci bir sayfa açıp, buradaki linkin cep telefonuna indirilmesini sağladıkları, böylelikle de işlemler için gerekli olan mesajları kendilerine ait telefonlara yönlendirdikleri saptandı. Henüz izleri bulunamayan bu kişilerin, çok sayıda vatandaşın hesaplarında işlem yaptıkları belirlendi. Polisin, banka yetkililerini de uyardığı kaydedildi.

Bilişim polisi, sanal alemi kullanarak vatandaşların hesaplarına girip paralarını çeken hacker’ların, geldikleri son noktayı ortaya çıkardı. Hacker’ların polisleri bile şaşkına çeviren yepyeni bir yöntemi kullanmaya başladıkları saptandı. Polisin araştırmasında, hacker’ların ya da onlarla birlikte hareket eden kişilerin, ilk olarak bankaların resmi internet sitelerine virüs göndererek hack’ledikleri saptandı. Hacker’ların planın ikinci ayağında, işlem yapmak için internet sitesine giren vatandaşların önüne ikinci bir sayfa açarak, güvenlikte yeni sistemin devreye sokulduğunu belirtip, sayfadaki linkin cep telefonuna indirilmesini sağlamaya çalıştıkları belirlendi.

KÖLE CEP TELEFONU YARATMIŞLAR
Bankanın resmi internet şubesinden işlem yaptıkları için hacker’lardan habersiz olan bazı banka müşterilerinin de bu sistemi cep telefonlarına indirmeleriyle, işlemler için gerekli olan mesajların, kendilerine ait cep telefonuna gelmesini sağladıkları tespit edildi. Hacker’ların, bunun yanı sıra virüs programı sayesinde, köle bilgisayar olarak adlandırılan sistemde kişilerin bilgiyarında yaptıkları her işlemi gördükleri gibi, köle cep telefonu sistemiyle de cep telefondaki her işleme hakim oldukları ileri sürüldü.

BANKALAR UYARILDI
Şu ana kadar hacker’ların buldukları yeni yöntemi kullandıkları bazı bankalar polisçe tespit edildikten sonra uyarıldı. Sistem karşısında bankaların da güvenlik ağlarında değişikliklere gitmek için çalışma başlattıkları belirtildi.

Hacker’lerin bulunması için araştırmalarını sürdüren polis yetkilileri, vatandaşları böyle bir uygulamayla karşılaştıkları anda internet sitesini kulanmamalarını tavsiye etti.(dha)