Sosyal medya kim için, neden tehlikeli?

Sosyal medyayı tam olarak bilmiyoruz. Düşünün ki, biz yetişkinler için bile güvenlik açısından birçok tehlike varken durum çocuklar açısından daha tehlikeli bir hal aldı. Paylaşım yapmak, bildiğimiz, öğrendiğimiz ve başkalarının da bilmesinde fayda gördüğümüz türden bilgileri diğer insanlarla paylaşıma açmak güzel, ama özel hayata ait olan bilgiler konusunda daha dikkatli olmak zorundayız. Özellikle çocuklar söz konusu olduğunda çocukların fotoğraflarını herkese açık olarak paylaşmak bir anlamda pedofili hastalarına, yani çocuk istismarcılarına doğrudan malzeme sunmak anlamına geliyor. Çocukları normal yaşam içerisinde ebeveynlerinden ayrı düşünmek elbette mümkün değil, ama çocuklara ait özel resimleri paylaşmak gelecekte onlar açısından ciddi bir sorun oluşturabilir.

Ne tür çocuk fotoğrafları?

Özellikle çocukların özel anlarını gösteren fotoğraflar. Banyo yaparken, bezi değiştirilirken, mayolu, bikinili fotoğraflar çocuk tacizcileri için bulunmaz fırsattır. Özellikle anne babaların çok dikkat etmesi gerekir. Çocuk tacizi ve pedofili vakalarında adli makamlara yansıyan çok ciddi olaylar var. Bugün sizin açınızdan çocuğunuzla olan eğlenceli fotoğrafları paylaşıma açmak çok masum gibi görünebilir ama aslında milyonlarca insanın elinde çok tehlikeli olabileceği unutulmamalı.

Peki, bu nelere sebep olur?

Özellikle 10-15 yıl sonraki gelecekte, ailelerin bugün çekinmeden fotoğraflarını paylaştığı çocuklar büyüyüp iş başvurularında bulunduğunda, geçmişte paylaşılan bu fotoğrafları görmekten rahatsız olabileceklerdir. Bugün hiçbirimiz mayolu bebek fotoğraflarımızla ya da benzerleriyle karşılaşmak istemeyiz. Henüz reşit olmamış bir çocuğun en özel anlarını paylaşmak onun açısından ciddi sıkıntılar yaratabileceği gibi, çocuğunuzla olan ilişkiniz de zarar görebilir. Rızası olmadan, o bilinçte olmadan ve ona sorulmadan özel anlara ait fotoğraflarını paylaştığınız için çocuğunuzla ciddi sürtüşmeler yaşayabilirsiniz. Eğer böyle giderse çok yakın bir gelecekte çocuklar aileleri ile mahkemelik bile olabilirler. 

Haber: Ömür Kurt/Hürriyet