Silivri’deki selde Dila’yı yutan Kocadere’nin ıslahı için Bakanlar Kurulu’ndan acele kamulaştırma kararı çıktı. Islah yıl sonuna kadar bitecek, başka Dila’lar ölmeyecek

SAVAŞ ALANI GİBİYDİ
2009’daki sel felaketinden en çok etkilenen yerlerden biri Silivri Selimpaşa’ydı... Yerleşim biriminin hemen yakınından geçen Kocadere, aşırı yağışla birlikte tıpkı Ayamama gibi taşmış, çevresini sular altında bırakmıştı. Bu şirin sayfiye yeri savaş alanına dönmüştü. Yüzlerce bina sular altında kalmış, araçlar çamurlara saplanmış, kelimenin tam anlamıyla can pazarı yaşanmıştı. Selimpaşa’daki felaketin hıfazalara kazınan sembolü ise, küçük Dila olmuştu.

AİLESİ MÜCADELE ETTİ
1.5 yaşındaki Dila, annesinin kollarından kayarak sel sularında kaybolmuştu. Minik Dila’nın cansız bedeni, 9 gün sonra Bursa açıklarında bulunmuş ve bu olay, tüm Türkiye’yi yasa boğmuştu. Bu facianın ardından Dila’nın ailesi, Kocadere’nin ıslah edilmesi için mücadele başlatmıştı. Yoğun çabaları da sonuç vermiş, ıslah projesi hazırlanmıştı. Ne var ki projenin hayata geçirilmesinde önemli bir pürüz vardı. Dere çevresindeki taşınmazların kamulaştırılması gerekiyordu.

İBB KAMULAŞTIRACAK
Fakat prosedürler bitmek bilmiyor, çalışmalar uzadıkça uzuyordu. Ama derenin şakası yoktu. Şiddetli bir yağmurda tekrar taşması işten bile değildi. Başka Dila’ların da ölmemesi için harekete geçirilmesi gerekiyordu. Ve beklenen karar çıktı. Bakanlar Kurulu, taşınmazlar için acele kamulaştırma kararı verdi. Karar, Resmi Gazete’de de yayımlandı. Buna göre, dere civarındaki 28 taşınmaz, İBB tarafından acele kamulaştırılacak. Islah çalışmaları da yıl sonuna kadar bitirilecek.


HT İSTANBUL