Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şubesi'nin düzenlediği 'Çocuk Gelin Ayıbına Hayır' başlıklı sempozyum Makine Mühendisleri Odası Toplantı Salonu'nda yapıldı. Sorunun sosyolojik, psikolojik, ekonomik, eğitsel, tıbbi, hukuki ve dini yönleriyle tartışıldığı sempozyuma konuşmacı olarak çok sayıda akademisyen ve konunun uzmanları katıldı.

Antalya Vali Yardımcısı Turan Eren ve çok sayıda kadın katılımcının bulunduğu sempozyumun açılışında konuşan Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şube Başkanı Ayla Yüksel, bir halkı cahil bırakmak isteyen güçlerin işe kadınlardan başladığını, Türkiye 'de kız çocuklarının ikinci sınıf olarak görüldüğünü ve özgüvenlerinin yeterince gelişmediğini söyledi. 2000'li yılların başında 130 milyon çocuğun ilkokula ulaşım imkanı olmadığına dikkat çeken Ayla Yüksel, bunların 81 milyonunu kız çocuklarının oluşturduğunu dile getirdi. Yüksel, erken evlilik, çocuk işçi, erken hamilelik gibi durumların kız çocuklarının eğitimlerini engellediğini kaydetti.

MİLLETVEKİLİNİN 5'İNCİ EŞİ 13 YAŞINDA
 Antalya Vali Yardımcısı Turan Eren ise 1980'li yıllarda Hakkari'de görev yaptığı sırada bir milletvekilinin beşinci evliliğinde, il valisinin nikah şahitliği yaptığını ve milletvekilinin evlendiği kızın yaşının 13 olduğunu söyledi. Bu konunun devletin sosyal bir yarası olduğunu belirten Eren, yasalara, cezalara, aydın insanların bu konuyu gündeme getirmesine rağmen bu sorunun hala devam ettiğini kaydetti.

AMCA ÇOCUKLARIYLA EVLİLİK YAYGIN
 Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Nurşen Adak, çocuk gelin ayıbı üzerine sosyolojik bir değerlendirmede bulundu. Çocuk gelinlerin evliliklerine karar verenlerin aileler ve büyük çoğunluğunun da babalar olduğunu belirten Prof. Dr. Adak, şunları söyledi:

 "Annesi okur- yazar olmayan her 100 kadından 35'i, okur-yazar olan her 100 kadından 20'si çocuk gelin. Babası okur- yazar olmayanlardan yüzde 40,8'i, okur- yazar olanların ise yüzde 25,5'i çocuk gelin. Akraba evliliklerinde çocuk gelin çok yaygın ve özellikle amca çocuklarıyla evlilik çok yaygın. Türkiye'de çocuk gelinler içinde bu oran yüzde 20."

 Erken evliliklerin çoğunda dini nikahların çoğu kaydedilemediğinden çocuk yaşta evlilikler hakkında doğru istatistik bilgilere ulaşmanın mümkün olmadığını kaydeden Prof. Dr. Adak, "2008 verilerine göre her iki nikahın olduğu evliliklerin yüzde 28.1'i çocuk yaşlarda gerçekleşirken, sadece dini nikahla yapılan evliliklerde bu oran yüzde 44,7. Yani dini nikahın yapıldığı, resmi nikahın yapılmadığı evliliklerin yarısı çocuk gelin öyleyse. Erken evlilik kırsal alanda yaygın ve göçle hem kentlere hem de yurtdışına da taşınmaktadır" diye konuştu.


 DHA - Mehmet Çınar