Bardakoğlu, referandum dolayısıyla 81 il müftülüğü, eğitim merkezi müdürlükleriyle din hizmetleri müşavirlik ve ataşeliklerine referandum ile ilgili yasakları hatırlatan genelge gönderdi.

Halkoylaması sürecinde her kademedeki personelin sorumluluk ve görev anlayışı içerisinde her türlü siyasi görüş ve düşünüşün üstünde kalmasını isteyen Bardakoğlu, başkanlığın tarafsızlığına gölge düşürecek veya tarafsızlığı konusunda şüphe yaratacak her türlü söz ve hareketten kaçınılacağı yönündeki inancını ifade etti.

Genelgeye göre, müftülük hizmet binalarında, cami ve Kur'an kurslarında, buraların bitişiğinde altında veya müştemilatı sayılan yerlerde bulunan imalathane dükkan veya boş işyeri gibi mekanlarda her ne ad altında olursa olsun hiçbir halkoylaması çalışması yapılmaması, parti ve halkoylaması büroları açılmaması ya da afiş veya bayraklarla süslenmemesi konusunda ilgili dernek ve vakıf yöneticileri veya kiracılar uyarılarak, bu tür faaliyetler önlenecek.

Yetkisiz ve sorumsuz kişilere vaaz ettirilmeyecek, vaaz ve hutbelerde dini ve milli bütünlüğü pekiştirecek konulara ağırlık verilecek. Vaazlarda hiçbir şekilde siyaset yapılmayacak, iç ve dış politika konularına girilmeyecek, ima yoluyla da olsa herhangi bir siyasi parti, kişi ve zümrenin lehine ve aleyhine olabilecek konuşmalardan, yanlış anlama ve yorumlara sebebiyet verebilecek davranışlardan sakınılacak.

Kamuya yararlı dernekler ve bunlarda görev almış memur ve hizmetliler halk oylamasında tarafsız kalmaya özen gösterecek, siyasi partilerden her ne nam ve ad altında olursa olsun bağış ve yardımda bulunmayacak.

Hiçbir siyasi faaliyete katılınmayacak. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfına ait hiçbir araç ve gereç bu amaçla kullanılmayacak, gerek başkanlık gerek vakıf personeli el ilanı dağıtmayacak.

PROPAGANDA GEZİLERİNE HİÇBİR PERSONEL KATILMAYACAK

Halkoylaması propagandasının başlangıcı olan 5 Eylül'den itibaren 13 Eylül'e kadar yapılan iş ve hizmetler dolayısıyla açılış ve temel atma dahil herhangi bir tören tertiplenmeyecek, konuşma yapılmayacak, demeç verilmeyecek ve bu iş ve hizmetler hakkında hiçbir araçla yayın yapılmayacak.

Başbakan, bakanlar, milletvekilleri, siyasi partilerin il temsilcilerinin halkoylaması propagandası ile ilgili yapacakları gezilere hiçbir personel katılmayacak.

Bu süre içinde denetimler sıklaştırılacak ve bu denetimlerde müftüler de bizzat yer alacak.






AA