İl Tütün Kontrol Kurulu denetim ekibi Diyarbakır Adliyesi’nde, aralarında özel yetkili savcıların odasının da bulunduğu çok sayıda oda ve Diyarbakır Barosu’nda tütün ürünü kullanılıp kullanılmadığını denetledi. İl Tütün Kontrol Kurulu Denetim Ekipleri Koordinatörü Hüseyin Memiş ve üyeler, adliye girişindeki PTT merkezinden başlayarak sigara ve diğer tütün ürünü tüketilip tüketilmediğini kontrol etti. Üst katlardaki memur ve savcıların odalarına da çatkapı yaparak giren ekip, odalarda sigara içene rastlamadı ancak yapılan küllük kontrollerinde sigara içildiğine dair tutanak tuttu.

Diyarbakır Barosu’ndaki avukat bekleme odası ve çay ocağında da denetim yapılırken denetime şaşıran avukatlar ekip üyelerine teşekkür etti. Avukat Atilla Öncü, kanunun uygulanmasında bir gevşeme sözkonusu olduğunu ancak yapılan uygulamadan mutlu olduklarını belirtti. Öncü, “Son zamanlarda uygulamada bir geriye gidiş var gibi. Kanun var ama uygulamayı yapacak insanlar yok. Ancak özellikle bölgemizde bir sıkıntı var. Denetimin eşit standartlarda yapılması ve uygulamanın her yerde eşit yapılması lazım. Denetimleri tabii ki olumlu buluyoruz. Ekibe çalışmalarında başarılar dileriz, işlerinin zor olduğunu biliyoruz” diye konuştu.



Denetim Ekipleri Koordinatörü Hüseyin Memiş, bütün kamu kuruluşlarını denetleme yetkisine sahip olduklarını ve bugün de adliyede çalışma yaptıklarını kaydetti. Memiş, “Şimdiye kadar 110 kurumu denetledik ve bunlardan 15’inde ihlal saptandı” dedi.
Adliye denetimi sırasında pek çok yerde ihlal saptayarak tutanak tuttuklarını ifade eden Memiş tutanaklarla ilgili gerekli idari işlem yapılacağını söyledi. Hakim ve savcılara kabahatler kanunu kapsamında ceza kesilemediğini, bu konuda sadece tutanak tutacaklarını anlatan Memiş, şunları kaydetti:

“Hakim ve savcılara Kabahatler Kanunu dışında başka disiplin hükümleri uygulanıyorsa bu konuda bilgi sahibi değilim. Belki bağlı oldukları kurumun prosedürleri uygulanabilir. Bugün sadece tespit tutanağı tutuyoruz. Onun dışında idari yaptırım karar tutanağını kurumun yetkilendirdiği personel yapıyor. Biz sadece sigara içilmiş olduğunu tespit ettik ve tespit tutanağını tuttuk. Eğer sigara içen görseydik kurumun yetkilendirdiği personel tarafından idari yaptırım karar tutanağı tutacaktık.”

  

Hürriyet