Kentsel dönüşümde 8 milyon konutun elden geçirilmesi planlanıyor. 400 milyar doları bulacak bu projeyle birlikte vatandaşlar depreme dayanıklı konutlara sahip olacak. Kentsel dönüşümle ilgili vatandaşları bilgilendirmek amacıyla "Alo Kentsel Dönüşüm Hattı" kurulması kararlaştırıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bir yandan da depreme karşı toplumsal duyarlılığı artırmak için farklı projeler üzerinde çalışıyor. Bakanlık, bu kapsamda halkın yoğun izlediği televizyon dizilerinin yapımcı ve senaristleriyle görüşerek depreme dayanıklı evlerin öneminin vurgulanmasını isteyecek. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, izleme rekorları kıran dizilerin senarist ve yapımcılarından depremlerin verdiği zararın dizilerinde anımsatılmasını talep edecek. Bakanlığın ilk etapta Muhteşem Yüzyıl dizisinin senarist ve yapımcıları ile görüşeceği öğrenildi. 

Kentsel dönüşümde 8 milyon konutun elden geçirilmesi planlanırken, hükümet vatandaşı rahatlatacak bir uygulamaya imza atıyor. 400 milyar doları bulacak kentsel dönüşümde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı vatandaşı bilgilendirecek. Bu kapsamda "Alo Kentsel Dönüşüm Hattı" kurulması için çalışma başlatıldı. Hattı arayanların dönüşümle ilgili merak ettiği sorulara uzmanlar cevap verecek. Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetler Genel Müdürlüğü'nde kurulacak halkla ilişkiler bürosu da vatandaşlara kentsel dönüşüm hakkında yardımcı olacak. Kentsel dönüşümü anlatmak için vatandaşın ayağına gitmeye hazırlanan Bakanlık afet riski altındaki alanların dönüşümünü sosyal medyaya da taşıyor. Afet riski altındaki alanların belirlenmesi, riskli binaların tespiti ve rezerv alanı gibi konularla ilgili bilgiler sosyal medyada anlatılacak. Bakanlık Facebook ve Twitter'da kentsel dönüşüm sayfaları açarak dönüşümle ilgili haberleri, gelişmeleri anında kamuoyuna duyuracak. TRT, ulusal, bölgesel ve yerel yayın yapan özel televizyonlar ile radyolar ayda en az 90 dakika afet riskinin azalması, kentsel dönüşüm konularında uyarıcı ve eğitici yayınlar yapacak. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kentsel dönüşüme ilişkin yol haritası belirleme çalışmaları devam ederken riskli binaların tespitinde önemli aşama kaydedildi. Riskli alanlar can ve mal kaybına yol açma ihtimali yüksek olan yerler olarak belirleniyor. Çalışmalar kapsamında belediyeler ve il özel idareleri belirledikleri alanlara ait taleplerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bildirecek. Tespit edilen riskli alanlardaki yapılar, yapı denetim firmaları, üniversiteler, belediye laboratuvarlarınca incelemeye alınacak. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun ile önümüzdeki 20 yıl içinde 14 milyon binanın kontrolden geçirilmesi planlanıyor. (Zaman)