EN ÇOK HASAR OKÇULAR VE YUKARI DEMİRCİ KÖYLERİNDE
Merkez üssü Elazığ'ın Karakoçan ilçesinin Başyurt beldesi olan 6.0 büyüklüğündeki depremin en çok Kovancılar ilçesine bağlı Okçular ve Yukarı Demirci köylerinde can kaybına yol açtığı, bu iki köyde toplam 30 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Elazığ Valisi Muammer Erol, 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Özarslan, Elazığ Jandarma Alay Komutanı Albay Halis Zafer Koç ile birlikte askeri helikopterle merkez üssü Karakoçan ilçesinin Başyurt beldesi olan 6.0 büyüklüğündeki depremin can kaybı ve hasara yol açtığı Kovancılar ilçesine bağlı aşağı ile yukarı Kanatlı, Göçmeler, aşağı ile yukarı Demirci ve Okçular köylerinde incelemelerde bulunuyor.

Vali Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremin kent merkezinde can kaybına yol açmadığını, Kovancılara bağlı köylerde can kaybına neden olduğunu belirterek, ''Bana ulaşan bilgilere göre en çok can kaybı Okçular ve Yukarı Demirci köylerinde meydana geldi. Okçular'da 17, Yukarı Demirci köyünde 13, Kayalı, Yukarı Kanatlı ve Göçmeler köylerinde de 3'er vatandaşımız yaşamını yitirdi. Şu anda Kovancılar Devlet Hastanesinde 61, Elazığ Devlet Hastanesinde 17 yaralı vatandaşımız bulunuyor. Yukarı Demirci köyünde enkaz altındaki 4 kişinin kurtarılmasına çalışılıyor'' dedi.

Askeri helikopterlerin depremin hasara yol açtığı köylere su, erzak ve battaniye taşıdığı, Türk Kızılayı ekiplerinin çadır kurma çalışmalarına başladığı bildirildi.




TUNCELİ'DE OKULLAR 2 GÜN TATİL EDİLDİ
Merkez üssü Elazığ'ın Karakoçan ilçesinin Başyurt beldesi olan 6.0 büyüklüğündeki deprem sonrasında, Tunceli'de okullar 2 gün süreyle tatil edildi.

Tunceli Valiliğinden alınan bilgiye göre, merkez üssü Elazığ'ın Karakoçan ilçesinin Başyurt beldesi olan depremin ardından, bölgede devam eden artçı depremler sebebiyle öğrencilerin panik yaşamamaları ve tedbir amacıyla ilköğretim ve liselerde eğitime 2 gün ara verildi.

İlde eğitim ve öğretim 10 Mart tarihinde yeniden başlayacak.


BİNGÖL'DE OKULLAR TATİL EDİLDİ

Bingöl'de okullar deprem sebebiyle bugün tatil edildi. Saat 09.47'de Karakoçan merkezli 5.5 büyüklüğündeki artçı sarsıntıdan sonra Bingöl'de okulların bir gün tatil edildiği açıklandı .


DEPREMDE ÖLEN VE YARALANANLARIN KİMLİKLERİ
Elazığ'da meydana gelen depremde ölen ve yaralananların kimlikleri belli oluyor

Okçular ve çevresindeki köylerden Kovancılar Devlet Hastanesi'ne getirilen ve hayatını kaybedenlerin isimleri şöyle: "Hasret Kale, Süleyman Tosun, Halime Gündüz, Muhammed Zülfü Cimen, Hilal Yılmaz, Derviş Ersöz, Niyazi Keleş, Hasan Hüseyin Yüksel, Cihan Polat, Remziye Aydemir, Feyzullah Dağdöver, Telli Erdoğan, Meris Yüksel, Muhammed Emin Polat, Netice Polat, Medine Akdağ, Muhammed Özdoğan, Berivan Özdoğan, Özer Ürüt, Nazire Ürüt, Murat Ürüt, Fikri Özdoğan, Nermin Yıldız, Gönül Yıldız, Tuğba Yıldız, Zilan Yıldız, Emre Çiçek, Ayten Çiçek, Davut Yüksel, Kibar Yüksel, İzzet Çimen, Nurettin Çimen, Yeter Akdağ, Emrullah Akdağ ve Yusuf Akdağ."

Yaralananlardan bazılarının isimleri ise şöyle:

''Hasret Kale, Süleyman Tosun, Halime Gündüz, Hilal Yağmur, Niyazi Keleş, Hasan Hüseyin Yüksel, Cihan Polar, Remzi Aydemir, Feyzullah Dağdöğer, Telli Özdoğan, Derviş Ersöz, Ramazan Karadağ, Fındık Karadağ, Melis Yüksel, Asiye Yüksel, Nazlı Ersöz, Remzi Aydemir, Mustafa Aydemir, Hakan Abdullah Dağdöğer, Berivan Yıldız, Rabia Aydemir, Yusuf Akdemir, Muhammed Yıldız, Harun Uygur, Hüseyin Yıldırım, Serhat Yıldız, Makbule Cirit, Emrullah Akdağ, Rukiye Yıldız, Mehmet Rıza Yıldız, Resul Cirit, Safiye Akdağ, Burhan Yüksel, Mücahit Yıldırım, Veysel Yıldız, Çiçek Yıldırım, Ayşe Yıldırım, Adem Yıldırım, Fatma Kahraman, Mikail Yıldırım, Mülkiye Yıldız, Feyza Yıldırım, Ruşen Yıldırım, Cevahir Çiçek, Aynur Yıldırım, Gökhan Yıldız, Ayni Çimen, Naciye Yüksel, Arzu Uzun, Abdurrahman Cirit, Remziye Doğan, Veysel Yıldız, Esma Demirtaş''


''ELAZIĞ'DA SON 20 GÜNDÜR SAYDIĞIMIZ 25 ÖNCÜ DEPREM, ANA DEPREMİN HABERCİSİYDİ''
İnönü Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, ''Elazığ'da son 20 gündür saydığımız 25 öncü deprem, ana depremin habercisiydi'' dedi.

Prof. Dr. Önal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son 20 gündür Elazığ'da sıklıkla deprem aktiviteleri gördüklerini, bunu daha önce dile getirdiklerini ifade etti.



ARTÇI DEPREMLER SÜRÜYOR
Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, Elazığ Palu'da saat 09.47'de 5,6 büyüklüğünde ikinci bir deprem daha meydana geldiğine işaret edilerek, afetzedelerin acil ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli yardım yapılacağı ifade edildi.

Elazığ'da ilk depremin ardından en büyüğü 4,4 olmak üzere toplam 55 artçı deprem meydana geldiği belirtilen açıklamada, bölgedeki hasarlı yapılara can güvenliği açısından girilmemesi istendi. Ankara, Kayseri ve Van illerinden 3 adet ambulans helikopterin bölgeye intikal ettiği ifade edilen açıklamada, bölgede toplam 24 araç, 138 arama-kurtarma personeli ile çevre il ve ilçelerden 164 adet ambulans, 2 adet kar paletli ambulans ve Sağlık Bakanlığı'na bağlı 150 kişilik ulusal medikal kurtarma ekibinin (UMKE) çalışmalara devam ettiği bildirildi.


DEPREM BÖLGESİNE KURTARMA EKİPLERİ VE İNSANI MALZEME GÖNDERİLDİ
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Elazığ'ın Kovancılar ilçesindeki depremin ardından bölgeye kurtarma ekipleri ve insani yardım malzemesi gönderildiğini bildirdi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Deprem Dairesi Başkanlığı'nın verilerine göre bugün sabah saat 04.32'de merkez üssü Kovancılar olan 5,8 büyüklüğünde deprem meydana geldiği anımsatıldı.

Açıklamada, depremin haber alınmasının ardından başkanlık tarafından Elazığ Valiliği, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, jandarma komutanlığı, emniyet müdürlüğü, Kovancılar-Karakoçan Jandarma Komutanlığı ile irtibata geçilerek ihtiyaçların tespiti ve temini yönünde çalışmalara başlandığı kaydedildi.

İlk alınan bilgilere göre Okçular köyünde çok sayıda evin yıkıldığının aktarıldığı açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

''Bölgeden henüz kesin teyit edilmemiş olmakla birlikte; Okçular ve Yukarı Kanatlı köylerinde ölenler ve yaralananlar olduğu bilgisi alınmaktadır.

İlk etapta bölgeye; Malatya Sivil Savunma Birlik Müdürlüğü'nden 2 araç, 18 kişilik ekip, Erzurum İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nden 3 araç ve 11 personelden oluşan ekip, Diyarbakır İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nden 5 araç ve 30 kişilik ekip, Bingöl İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nden 2 araç, 10 kişi, 3 ambulans ve Bingöl Akut Ekibi, Kızılay'dan 100 çadır ve 300 battaniye 1 seyyar mutfak ile birlikte bir öncü ekip sevk edilmiştir.''



DEVLETİN ZİRVESİ BÖLGEYE HAREKET ETTİ
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve bazı bölge milletvekilleri ile birlikte deprem bölgesine gitti.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Bakan Çiçek, Elazığ'da yaşanan depremin ardından bölgeye hareket ettiklerini belirterek, olay duyulur duyulmaz Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına ait ekiplerin de deprem bölgesine gittiğini söyledi.

''Devlet elinden geldiğince yaraları sarmaya çalışıyor'' diyen Çiçek, geçmiş olsun dileğinde bulundu, ölenlere de Allah'tan rahmet diledi.

AA