UYAP Bilişim Sistemi, yargı hizmetlerinin elektronik ortamda yerine getirilmesini sağlayarak yargının işleyişini, güvenilirliğini, ulaşılabilirliğini ve doğruluğunu en üst düzeyde sağlamak ve yargı faaliyetlerine hız, etkinlik ve şeffaflık kazandırmak amacıyla uygulamaya sunulan e-devlet sistemi. UYAP Bilişim Sistemi kapsamında, internet üzerinden sunulan UYAP Vatandaş Portal ve GSM Operatörleri üzerinden sunulan UYAP SMS Bilgi Sistemi (4060 servisi) kullanarak ulaşılabilen yargısal bilgilere, artık 118 numaralı çağrı merkezlerinden operatör aracılığıyla da kolayca ulaşılabiliyor. 118 numaralı çağrı merkezlerini arayan vatandaşlar, kendilerine ait dava dosyaları ve icra takipleri hakkında UYAP Vatandaş Portal ve UYAP SMS Bilgi Sistemi'nde sunulan her türlü bilgiye operatörlerle yapacakları sesli görüşmelerle ulaşabiliyor. 

118 Rehberlik Hizmetleri kapsamında, vatandaşlara e-adalet hizmeti sunulmasına yönelik olarak, 'BN Telekom Haberleşme ve Ticaret A.Ş (118-80), ASSİSTT Rehberlik ve Müşteri Hizmetleri A.Ş (118-18) ve PLUSS Telekom İletişim Ticaret Ltd.Şti. (118-70-90-99)' ile protokol imzalandı ve 13 Şubat 2012 tarihinde sistem vatandaşların kullanımına açıldı. 

UYAP-118 Rehberlik Hizmetleri kapsamında, vatandaşlara sunulan bilgilerden bazıları ise şunlar: "Hakkınızda bir dava dosyası ya da icra takibi olup olmadığı, varsa hangi birimde (mahkeme/icra dairesi) olduğu, esas ve karar numarası, dava tarihi, karar verilip verilmediği, derdest olup olmadığı, varsa duruşma tarihi ya da keşif tarihi, bilirkişi raporunun gelip gelmediği, taraf ve tebligat bilgileri, temyiz edilip edilmediği, temyiz edilmişse temyiz sonucu ve benzeri." 

UYAP-118 Rehberlik Hizmetleri kapsamında, verilen yargısal bilgiler güvenlik doğrulamasından geçen ve yalnızca dava dosyasının ya da icra takibinin tarafı olan kişilere veriliyor. Dosyanın tarafı olmayan veya güvenlik doğrulamasından geçemeyen kişilere herhangi bir bilgi verilmiyor. Bu sistem üzerinden sunulan dava ve takip dosyasına ait detaylar bilgi mahiyetinde olup tebligat yerine geçmiyor. Kullanıcılar ile operatörler arasındaki sesli görüşmeler hizmet kalitesi ve güvenliği açısından kayda alınıyor. 

Çağrı merkezini arayan kişiye, güvenlik doğrulaması için 11 haneli T.C vatandaşlık kimlik numarası, nüfus cüzdan seri ve sıra numarası ile anne kızlık soyadının belirli harfleri soruluyor ve tüm bu bilgileri doğru olarak söyleyen kişiye UYAP'ta kayıtlı kendisi ile ilgili dosyalara ait bilgiler operatör aracılığıyla sözlü olarak iletiliyor. 

Duyuru ve reklamlar protokollerinin ilgili maddesi uyarınca, söz konusu servislere ilişkin olarak adı geçen firmalar, bakanlığın da uygun gördüğü duyuru ve reklamları basın yayın organlarında yayınlayabiliyor. Bu itibarla son günlerde çeşitli Tv ve radyo kanallarında UYAP-118 Rehberlik Hizmetleri ile ilgili duyuru ve reklamlar yayınlanıyor. 






Cihan