Bir süredir Emek Sineması'nın yıkılacağı iddiaları gündemde. Kimisi sinemanın yıkılıp, yerine yapılacak bir alışveriş merkezinin tepesine inşa edileceğini, kimileri ise sinemanın özelliklerinin korunacağını söylüyor. Yaşanan son gelişme ise, Mimarlar Odası'nın Emek Sineması'yla ilgili Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun onayladığı ve de sinemanın yıkılmasını öngören avan projeye bugün dava açıyor olması. 

Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı, söz konusu projeyle Emek Sineması'nın yıkılacağını iddia ediyor ve "Sinemanın yıkılıp, oraya inşa edilecek bir alışveriş merkezinin üst katına tekrar yapılmasına, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu prensipte onay verdi" diyor. 
 
Sinemanın yeri değişecek mi?
Yapıcı, projenin Sosyal Güvenlik Kurulu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Beyoğlu Belediyesi'nin ortak projesi olduğunu söylüyor. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı, kurulun 5 Mart'ta toplanıp Emek Sineması'yla ilgili bir projeyi görüştüğünü ve bazı bölümlerini onayladığını ama sinemanın kaderini belirleyecek restorasyon ve uygulama bölümlerini henüz görmediğini, dolayısıyla değerlendirmediğini söylüyor. Mimarlar Odası’nın avukatı Can Atalay ise Kültür Bakanlığı'nın bu açıklamasına, Emek Sineması'nın yıkılma kararının, onaylanan avan projede de bulunduğu şeklinde cevap veriyor.

Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ise, "Serkldoryan binası ve Emek Sineması'nın restorasyon projeleri yapıldı, kurulun gündeminde. Emek Sineması, birebir aynen korunacak. Bizim için önemli olan Emek Sineması'nın restorasyonu ve bugünkü haşmetiyle korunması. Bu restorasyonun nasıl yapılacağına ise kurul karar verecek. O bizim alanımızın dışında, mimarların ve sanat tarihçilerinin karar vereceği bir konu" derken, sinemanın yerinin değişip değişmeyeceği konusunda net bir yanıt vermiyor.  Atalay ise onaylanan projede sinemanın yıkım kararının kesin olduğun belirterek, yıkım işleminin mayıs - haziran gibi başlayacağını dile getiriyor.

Emek Sineması'nın işletmecisi Mars Sinemalarının Genel Müdürü Semih Hoşgör ise Yenileme Kurulu'nun prensipte onayladığı bu projeden haberleri olmadığını belirtiyor. Mars Sinemaları olarak kurula sundukları çeşitli projelerin arasında, sinemanın olduğu yerde tadilatını içeren bir projenin de bulunduğunu vurguluyor.


Haber: Nil Kural
Fotoğraflar: Hüseyin Özdemir