A&G Araştırma Şirketi Bursa Nilüfer Belediyesi için 604'ü kadın toplam bin 219 çalışan ile yüz yüz görüşerek yaptığı 'Mobbing' anketinde kamu kurumlarında çalışanların özel sektörde çalışanlardan daha fazla 'Mobbing' uygulamasına maruz kaldığını ortaya çıkardı. Ankette, kamuda çalışan personelin yüzde 15.6'si en az haftada bir kez mobbing ile karşılaştığını vurgulanırken, özel sektörde bu oranın yüzde 12.7'de kaldı.

KADIN DA UĞRUYOR ERKEK DE

Ankette kadın ve erkekler arasında mobbinge maruz kalma oranlarının bir birine çok yakın olduğu tespit edildi. Çalışan kadınların yüzde 14.2'si haftada en az bir kez mobbingle karşılaşırken, çalışan erkeklerde bu oranın yüzde 12.5 olduğu ifade edildi.

TAHSİLLİYE DAHA ÇOK

Ankete göre, çalışan kadınların yüzde 9,8'i, erkeklerin ise yüzde 14.0'ü ayda bir kez Mobbing görüyor. Anket, çalışan yüksekokul veya üniversite mezunlarının, ilkokul mezunlarından daha fazla mobbingle karşı karşıya kaldığını ortaya çıkardı.

Mobbingi sineye çekiyoruz

Ankette, deneklere 'Maruz kaldığınız mobbinge karşı bir girişimde bulundunuz mu?'' sorusu da yöneltildi. Çıkan sonuç ise mobbinge maruz kalanların yüzde 79,5'nin herhangi bir girişimde bulunmadığını ortaya çıkardı. Deneklerin yüzde 79'5'i yapılan baskıları içime attım, sessiz kaldım diye cevaplarken, yüzde 19.0'u yönetime şikayet ettim, tartıştım, yüzde 1,5'i de hukuki yollara başvurdum cevabını verdi. Ankete katılanların yüzde 14,2'si mobbing nedeni ile iş değiştirdiğini söyledi