Palandöken, yazılı açıklamasında, ''Torba tasarı'' olarak anılan, bazı kanunlarda değişiklik öngören tasarıya sosyal güvenlikle ilgili çok sayıda madde girdiğini ifade ederek, esnaf ve sanatkarlarla ilgili sorunların da giderilmesi gerektiğini kaydetti.

Esnaf ve sanatkarın sosyal güvenlik uygulamasında diğer sigortalılardan farklı görüldüğünü kaydeden Palandöken, ''En çok primi esnaf ödüyor, en az emekli maaşını esnaf alıyor. Diğer sigortalıların bir çok hakkından da yararlanamıyor'' dedi.

En uzun süre primi esnafın ödediğini belirten Palandöken, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
''SSK'lı işçi 7 bin 200 gün prim öderken, esnafımız 9 bin gün prim ödüyor. Bu haksızlığa rağmen en düşük emekli maaşını alıyor. Bağ-Kur emeklisi ocak ayında 574 lira alacakken, aynı prim ödemesini yapan işçi emeklisi 710 lira emekli maaşı alacak. Şu an 700 bin esnaf 600 liranın altında emekli maaşı alarak açlık sınırı olan 862 liranın bile altında kalıyor.

Emekli olup da geçinemeyen esnaf, yeniden esnaflık yaparsa 'destek primi' adı altında emekli maaşından yüzde 14 kesinti yapılmaktadır. Ayrıca işçilerimizin primleri işverence ödenmese bile sağlık hizmeti almaya devam ederken, esnaf prim ödemesini aksattığı an sağlık hizmetinden de yararlanamıyor. Üstelik yararlanamadığı hizmetin primini cezasıyla birlikte ödüyor. Artık bu ayrımcılığa bir son verilmesi gerekir.''

Kadın işçi ve memurların doğum borçlanması hakkı olduğu halde kadın esnaf ve sanatkarlara böyle bir hak tanınmadığını da ifade eden Palandöken, TESK olarak yaklaşık 170 bin kadın üyelerinin bulunduğunu, bu haksızlığın giderilmesi gerektiğini kaydetti. Palandöken, zor şartlar altında çalışan esnafa, yıpranma payının da uygulanması gerektiğini belirtti.


AA