Bütün otobüsler için ek tadilat gerektirecek maliyetler için teşvik isteyen sektör temsilcileri, yasanın bu haliyle uygulanamayacağını savunuyor.

Konuyla ilgili önceki cuma bir araya gelen Türkiye Otobüsçüler Konseyi üyeleri, şubat ayında çıkan torba kanun kapsamındaki yasanın teknik sorunları beraberinde getirdiğini söylerken, Türkiye Otobüsçüler Konseyi Başkan Vekili Mustafa Yıldırım, “Otogarlarda engelli vatandaşın otobüse erişimini sağlayacak taşıt ve personel bulundurulabilir. Bununla ilgili modeller geliştirilebilir. Ancak şehirlerarası otobüslerde kesinlikle bir tadilat yapılamaz. Bu yasa torba yasa kapsamında çıkarıldı ve maalesef Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, sektörden hiçbir görüş almadı.” dedi. Otokar Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül, “Bu işi en iyi Fransa yapıyor. Ancak orada otobüs aldığınızda devlet size yüzde 30 vergi avantajı sağlıyor. Teşvik, otobüsteki maliyetin çok üzerinde.

Türkiye’de ise düzenleme sanayi açısından önemli bir sorun oluşturdu. Bu uygulama belli bir oranda yapılmalıdır mesela filonun, yüzde 3’ü veya yüzde 5’i o şekilde araçtan oluşur. Mevcut araçlara tadilat yapmaya kalktığınız zaman araçların statik yapısı bozuluyor. O yönden de problemler var. Ayrıca yeni düzenlemeye göre piyasaya araç vermezseniz 6 Ağustos’tan itibaren üretiminiz duruyor.” diyerek, sorunun otomotiv sanayii açısından da büyük handikapları beraberinde getirdiğini kaydetti. Almanya’da bu konuyla ilgili bir komisyon çalışmasının yapıldığı bilgisini veren Mercedes-Benz Türk Satış Operasyonları Kısım Müdürü Murat Kızıltan ise komisyonun 2016’ya kadar bir norm belirleyeceğini aktardı. Parktaki araçlarda yapılacak tadilat işleminin önemli teknik sorunları getireceğini kaydeden Temsa Global Pazarlama Yöneticisi Feridun Tanır ise, “Parktaki araçların dönüşüm onayını kim yapacak!” diye sordu.