Maden ocağında kurtarma ekipleri vardiyalı olarak çamurlu su ve maloz tahliyesine aralıksız devam ediyor. Kızılay'ın kurduğu çadırda duran ailelerin umutlu bekliyişi ise sürüyor. Bölgede dün gece zaman zaman elektrik kesintileri yaşandı. Elektrik kesintisinin nedenin ise Ermenek ilçe genelindeki arazıdan kaynaklandığı belirtilirken, buradaki jeneratörlere yeterli gücü sağlayamadığı için maden ocağı çevresindeki acil olmayan cihazlar ve ışıklandırılmalar kapatıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, bugün düzenledikleri basın toplantısında, 7'nci günde mahsur kalan 18 işçiden herhangi birine ulaşmadıklarını açıkladı.

Bakan Yıldız, MTA tarafından yapılan sondajla üçüncü girişinde sağlandığını belirterek, şunları söyledi: "Maden ocağının desandre ve nefeslik dediğimiz iki giriş vardı. Her ikisinde de çalışmalar devam ediyor. Üçüncü bir girişi daha oluşturalım istedik. MTA'nın sondajı ile berebare yaklaşık 172 metre kodunda deldi ve oraya girdi. Bununla alakalı çalışmaları tamamladı. Basınçlı hava verdi, dönüşlerini alıdı. Burdan önemli bir istediğimiz sonucu alabilmiş değiliz. Her iki taraftan da buranın kapalı bir kutu gibi çamurlarla berebar kil tabakasıyla beraber kaplandığını anlıyoruz. Görüyoruz. Çok ciddi basınçla beraber hem tahkimatın bozulduğunu hem de o çamurlu tabakanın her tarafı kapladığını gördük. Dolayısıyla izole bir sistemle karşı karşıyayız. Bizim desandredeki (eğimli madende galeri) tahkimat çalışmalarımız hem de oradaki pasa alma çalışmaları olanca hızı ile devam ediyor. Nefeslikte ise zannediyoruz maden ocağı kendi içindeki su ile beslenen bizim için çok da tehdit oluşturmayan su var. Bununla alakalı bir problem yok."

>> Başsavcılık: Kazaya eski imalat alanında biriken sular neden oldu

VAGONLAR TERS DÖNMÜŞ

Ocakta karbondioksit seviyesinin yüksek olduğunu, su basıncı nedeniyle vagonların ters döndüğünü belirten Bakan Yıldız, "Ama karbondioksit seviyesinin yükseldiğini, oksijenin düştüğünü, metangazıyla alakalı ölçümlerin yapıldığı noktaya geldik. Daha da dikkatli olmamız lazım. Ama vagonların ters döndüğü yanında ahşapları ve tahkimat malzemelerini sürüklediği bir manzara ile karşı karşı kaldık. İşimizin kolay olmadığını dün söyledim. Bunun bugünde altını çizmek isteriz. Zamana ihtiyacımız olabilir. Ne kadar zamana ihtiyacımız olduğunu da her geçen metre ile beraber belirleyebiliriz. Şu an ki geldiğimiz nokta tahmin ettiğimizden de daha üzerinde zor bir nokta" diye konuştu.
 
Gazetecilerin "Vagonların ters çevrildiğini gördük' dediniz. Suyun basıncı ve şiddeti çok fazla mı?" sorusuna Yıldız, "Orada çok şiddetli bir basıncın olduğunu gördük. Şu an da o bariyerin daha ilerisinde arama kurtarma faaliyetleriyle alakalı geçebilmiş değiliz. Nefeslikten de aynı şekilde vagonların çıkışını sağlayacak mekanizmayı hazırlıyorlar. Hem nefeslikten hem de desandreden pasa çıkışlarını düzenli bir şekilde ulaştırmamız lazım. Bir nevi 1250- 1300 metrelik maden ocağının altındaki bütün yapıyı belki de tek tek elden geçirmemiz gerekiyor" dedi.

İŞÇİLERE ULAŞILMADI

 "İşçilere ya da eşyalarına ulaşıldı mı?" sorusuna ise Bakan Yıldız, "Şu anda ulaşabildiğimiz herhangi bir kardeşimiz yok. Bununla alakalı dün de söylemiştik spekülatif haberler çok sıkça yapılıyor. Bunu aileler adına doğru bulmuyoruz" dedi.

 SEBEP BİRİKEN YAĞMUR SULARI MI?

 Bakan Yıldız, "Suyun kaynağı nedir ve akışı devam ediyor mu?" sorusu üzerine şunları söyledi: "Hayır arkadaşlar devam etmiyor. Suyun akışı o miktarda devam etmiyor. Biz sadece maden ocağının kendi içindeki suyu beslediğini şu anda onu anlıyoruz. Bunun için erkeden birşey söylememiz söz konusu değil. İki tane ihtimal var. Baraj seviyesininin düşük olmasından dolayı. Bir tanesi eski maden ocağında biriken yağmur ve yüzey sularından kaynaklanan deponun boşalması diğeri de oradakı ırmak tipinin oraya akıyor olması. Ama şu anda beslenmiyor o su."

 Gazetecilerin "Girilmemesi gereken eski madene mi girildi?" sorusu üzerine ise Bakan Yıldız, "Böyle ihtimal var. Bunu ancak ocağın içi temizledikten sonra, oradaki toprak nerde yarıldı. Nerde deşarj oldu. Onu belirledikten sonra yapacağız. Su ve çamurun miktarı 2 bin 500 tonu kaplıyor. Dünden bugüne oradaki yeni su miktarına girebilmiş değiliz. Çünkü biraz önce bahsettiğim bariyerlerden dolayı" dedi.

 Bakan Yıldız, kurtarma çalışmalarına katkıda bulunacak kişilerin de tavsiyelerini her zaman kendilerine iletebiliceklerini ve o tavsiyeleri de dikkate alacaklarını belirtti.
 Öte yandan AFAD, maden içindeki görüntü ve fotoğrafları basına dağıttı.


DHA