Elektrik ve su gibi aboneliklerde kira kontratı istendiğine dikkat çeken Maliye bürokratları, tüm ev sahiplerinin bilgisinin sisteme işleneceğini kaydetti. Bilgiler sisteme işlendikten sonra beyanname vermeyenler kolay tespit edilecek. Mektup gönderiminin ardından vergisini ödememekte ısrar edenlere ceza kesilecek.

Gayrimenkul Sermaye İradı (GMSİ) beyanname sayısını artırmak için 1 milyon 200 bin mükellefe mektup gönderen Gelir İdaresi Başkanlığı, uygulamasını bu yıl da devam ettirecek. Vergi dairesi başkanlıkları, mektupların gönderim işlemlerini henüz sonuçlandırmadı. Konut kirası geliri elde eden ev sahiplerinin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarını aşmaları durumunda vergi dairesinin kapısını çalması gerekiyor. 2 bin 800 liranın üzerinde yıllık kira geliri elde edenlerin beyanname vermesi zorunlu. İstisna tutarının düşülmesinin ardından kalan miktar için Gelir Vergisi dilimine göre vergilendirme yapılıyor.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in özel önem verdiği sistem kapsamında kira geliri kazanmasına rağmen beyannamesini vermeyenlerden geriye dönük beş yıllık vergi borcu, faiziyle birlikte vergi cezası olarak tahsil edilecek. Şahıs ayrıca belirlenen istisna tutarından da faydalanamayacak.

Zaman