Bu isimlerin başında dönemin Türkiye İşçi Partisi üyesi yazar Yılmaz Çamlıbel, Devrimci Demokratik Kültür Derneği kurucusu Vildan Tanrıkulu ve Devrimci Demokratlar Grubu üyesi Cemil Demircan geliyor. Paketi eksik bulmakla birlikte destekleyen darbenin sol mağdurları, statükoya rağmen bu adımların atılmasını takdir ediyor. CHP'yi ise 'statükonun savunuculuğunu yapmakla' eleştiriyorlar.

Yazar Yılmaz Çamlıbel, Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi iken darbeye yakalandı. Önce gözaltına alındı sonra tutuklandı. 6 yıl Diyarbakır Cezaevi'nde binbir işkence içerisinde mahkûm olarak kaldı. Çamlıbel de birçok ilerici kesim gibi yapılan düzenlemeyi eksikleriyle beraber demokratikleşme sürecine giden yolda önemli bir adım olarak değerlendiriyor. Darbe anayasasının tümüyle değişmesini talep eden Çamlıbel, Türkiye'deki statükocu zihniyetin bunun karşısında direndiğine, bu nedenle siyasi iktidarın yapmayı düşündüğünü tam olarak uygulayamadığına dikkat çekiyor. Çamlıbel, değişiklik paketinin içerisinde yargı reformuna ilişkin maddeleri de önemsiyor. Çamlıbel, sözlerini şöyle tamamlıyor: "Hukukçuların vesayetinden kurtarmak adına paket oldukça anlamlı ve olumludur. Yeterli mi peki? Hayır. Aklı başında olanlar eksiklikleri söyler ama atılan adımı da destekler. Toplum bu konuda AK Parti'ye destek vererek, tepeden inmeci militarist kesim karşısında elini güçlendirmelidir."

SİVİL İRADENİN HAKİM OLMASI SAĞLANACAK

Son değişiklikle birlikte geç de olsa Türkiye'nin sivilleşmeye başladığını ifade eden Çamlıbel, darbe anayasası değiştiği zaman 30 yıldır hasretini çektiği Türkiye'ye döneceğini de ekliyor. Yazar Çamlıbel, "Herkesin talebi doğrultusunda bakıldığında değişiklikte eksik yanların bulunmasını doğal karşılamak gerekiyor. Pakete anadilde eğitim konulmadı ya da baraj düşürülmedi diye bu paketi bütünüyle reddetmek, karşı çıkmak doğru bir tutum olmayacaktır." diyor.

Darbeden birkaç ay önce hakkında tutuklanma kararı verildikten sonra yurtdışına çıkmak zorunda kalan, darbeden sonra vatandaşlıktan çıkarılan Devrimci Demokratik Kültür Derneği (DDKD) kurucusu Vildan Tanrıkulu, anayasa değişikliğinin Türkiye'nin önünü açmak için son zamanlarda atılan en büyük adım olduğunu söylüyor. Kendisi gibi binlerce kişinin insan haklarına aykırı bir şekilde vatandaşlıklarının elinden alındığını hatırlatan Tanrıkulu, AK Parti'nin hazırladığı taslağın herkesi tatmin etmeyebileceği düşüncesinde. Tanrıkulu, "Darbe mağduru ve sosyal eşitliği savunan biri olarak beni de tatmin etmiyor. Ancak Türkiye'nin önünü açacağına inandığım bir adım olarak görüyorum." ifadelerini kullanıyor. Tanrıkulu, bütün eleştirilere rağmen toplumun farklı kesimlerinin pakete destek vermelerinin yararlı olacağını düşünüyor.

Almanya'da yaşayan dönemin Devrimci Demokratlar Grubu Üyesi Cemil Demircan da darbenin mağdurlarından. Hükümetin gerçekleştirdiği reformların büyük öneme sahip olduğunu savunan Demircan, "Uğruna yargılanıp, hapisler yattığım konular alenen tartışılıyor bugün. Benim açımdan, kat edilen ilerlemenin inkar edilmesi, hiçbir bilimsel ilkeyle izah edilemez." diyor. Demircan, "Her ne kadar bu paket, hepimizin gönlünden geçen bir anayasayı sağlamayacaksa da, şimdiye kadar hep askerlerin emrini dinleyip, siyasilerin ağzına gem vuran bir yargı sistemini de sarsacak bir özelliktedir. Bir ahtapot gibi toplumu mahkûm alan statükonun demir duvarında bir gedik açılacaktır." ifadelerini kullanıyor.

Zaman

  ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.