Emniyet Genel Müdürlüğü, sanal alemden velilere önemli uyarılarda bulundu. "Geleceğin suçlusunu yetiştirmenin 10 basit kuralı' başlıklı yayımlanan uyarıda, ebeveynlere karşı yapmaması gereken hususlara yer verildi. Emniyet açıklamasında, şu 10 uyarıya dikkat çekildi:

"1. Daha küçükken çocuğa istediği her şeyi vermeğe başla, bu şekilde; o bütün dünyanın onun geçimini sağlamak zorunda olduğuna inanacaktır.

2.Kötü sözler söylediği zaman, gül, böylece o kendisinin akıllı olduğuna inanacaktır. Ona ahlaki hiç bir eğitim gösterme, 21 yaşına gelince kendisi karar versin, diye bekle!

3. Ona ahlaki hiç bir eğitim gösterme, 21 yaşına gelince kendisi karar versin, diye bekle!

4. Yerde bıraktığı her şeyi kaldır, kitapları, ayakkabılarını, elbiselerini. Onun için her şeyi sen yap ki o bütün sorumlulukları başkalarına yüklemeğe alışsın.

5. Onun önünde sık sık kavga edin, bu sayede bir gün ailesi parçalanırsa o da çok şaşırmayacaktır.

6. Çocuğa istediği kadar harçlık verin. Hiç bir zaman kendi parasını kendi kazanmasın. Hayatta karşılaştığın güçlüklerle onun da karşılaşmasına ne lüzum var?

7. Yiyecek, içecek ve konforla ilgili bütün arzularını yerine getir. İstediklerini yapmamak tehlikeli soğukluklara sebep olabilir.

8. Komşulara, öğretmenlere, polislere karşı daima onun tarafını tut. Onların hepsinin, çocuğa karşı peşin hükümleri vardır.

9. Günün birinde başına gerçekten bir bela gelirse, ona "bir şey yapmadın" diye kendinden özür dile.

10. Onu felaketler ile dolu bir hayat için hazırla, muhakkak onu bulursun!".

"ÇOCUKLARIN ÜZERİNDE FAZLA MİKTARDA PARA BULUNMAMALI"

Emniyetin açıklamasında, ebeveynlerin çocuklara ev anahtarı vermesi gerektiğinde anahtarlıkta adres ve isim bilgilerini belirten bir işaret bulunmaması istenildi. Okul öncesi çocukların ev dışında yalnız başlarına dolaşmalarına ve nezaret edilemeyecek yerlerde oynamalarına (özellikle kalorifer daireleri, bodrumlar, inşaat ) izin verilmemesinin tavsiye edildiği açıklamada, okula yürüyerek giden çocukların bilinen işlek caddelerden, grup halinde gidip gelmeye dikkat etmelerinin öğütlenmesi gerektiği kaydedildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Yabancıların yakınlık göstermesi ve hediye vermelerini kabul etmemelerini, bu gibi girişimlerde bulunanları veya kendilerini rahatsız edenleri hemen en yakın güvenlik görevlisine söylemelerini ve size de mümkün olduğu kadar çabuk haber vermelerini isteyin. Evden dışarı çıktıklarında, nerede ve kiminle birlikte olduklarını size her seferinde söylemelerini öğütleyin. Çocuklarınız dışarı çıktığında üzerlerinde fazla miktarda para ve kıymetli eşya bulunmamasına dikkat edin.".

(CİHAN)