Günler süren eylemlerin ardından 15 Haziran'da kapatılan Gezi Parkı yeniden kullanıma açıldı.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, saat 13.00 sıralarında Gezi Parkı'na gitti.

Bir süre beraberindekiler ile parkta incelemelerde bulunan Vali Hüseyin Avni Mutlu, daha sonra açıklamalarda bulundu.

Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür eden Vali Hüseyin Avni Mutlu, "Gezi Parkı’nın eksiği yok. Fevkalade güzel olmuş. Parklar halk içindir, 14 milyon İstanbullunun istifadesi içindir. Halkımızı birlikte gezmek üzere buraya davet ediyoruz. Hayırlı olsun" dedi.

Taksim’de gösteri çağrısı yapılmasına tepki gösteren Mutlu, şöyle konuştu: "Hukukun dışında hiçbir şeye fırsat vermeyeceğiz. Hukukun dışına çıktıysa bir şey ona müdahale etmek mecburiyetimiz vardır. Burası bir işgal alanı değil, istirahat alanı. Hukuk dışı toplanmalara yapılan çağrıların hepsi suçtur. Hiç kimse parklarda, umuma açık yollarda, kamu alanlarında bu tür izinsiz gösteri yapamaz. Sen kanunu tanımak zorundasın, biz sana kanunu gösteririz."

Vali Mutlu, parka iftar çadırları kurulacağı iddialarına ilişkin ise “Belediyenin böyle bir çadır kurma şeklinde faaliyeti söz konusu değil. Çadır kurma söz konusu olamaz. Beyoğlu Belediyesi’nin burada yaptığı bir Ramazan ayı etkinliği var. Sadece iftar saatlerinde belli bir müddet yapılacak etkinlik olacak. Ama bu çadır kurma ve çadırda Ramazan etkinlikleri yapma gibi bir faaliyet olmayacak” diye konuştu.

İstanbul 1. İdare Mahkemesi’nin kararının hatırlatılması üzerine Mutlu, "Gezi Parkı'yla ilgili devletimizin mahkemeleri tarafından verilmiş herhangi bir karar yoktur. Sadece imar planıyla ilgili verilmiş bir karar vardır. Parkla asla ilgisi olmayan bir karar verilmiştir" dedi.

‘PARKTA ÖPÜŞEBİLECEK MİYİZ?’
Bu arada, parkta bulunan bir kadın, Vali Mutlu’ya “ Parkta eşimle öpüşebilecek miyim?” diye sordu.

“En çok merak ettiğiniz bu mu?” diyen Vali, sözlerini şöyle sürdürdü: “Toplum içerisinde yazılı hukuk kuralı gibi örf ve gelenekler vardır. Ben hukukçuyum. Hukukun kaynakları içerisinde örf ve gelenekler de vardır. Bu toplumda sizin bahsettiğiniz şekilde bir yaklaşım varsa ve millet yadırgamıyorsa istediğinizi yapabilirsin. Ama bu milletin örfüyle çelişen konularda dikkatli olmak hepimizin vatandaşlık ve birlikte yaşamak noktasında oluşan saygının da bir gereğidir.”

PROTESTO GÖSTERİSİ
Öte yandan, Vali Mutlu açıklama yaptığı sırada parkın merdivenlerinde bekleyen yaklaşık 300 kişilik bir grup eylem yaptı.

Islık çalan ve alkış tutan gruptakiler, "Her yer Taksim, her yer direniş" sloganı attı.

AÇILIŞI ERTELENMİŞTİ
Parkın açılışının dün yapılması bekleniyordu, ancak yeniden çıkan olaylar nedeniyle açılış ertelenmişti.

129 adet yetişkin ağaç, 5 bin gül, 202 bin mevsimlik çiçek ile 26 bin metrekarelik alana çim serildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de dün parka gitmişti.

TAKSİM DAYANIŞMASI PARKA ÇIKACAK
Öte yandan, açıklama yapan Taksim Dayanışması, Gezi Parkı’nda buluşma çağrısı yaptı.

Açıklamada “Saat 19.00’da kendiliğinden yeşererek yalnızca İstanbul’a değil, tüm Türkiye’ye bir demokrasi örneği olarak yayılan forumlarımızın ışığını Gezi Parkı’na da taşımaya kararlıyız. Bütün dünyaya örnek olan dayanışmamızdan, taleplerimizden ve kazanımlarımızdan vazgeçmedik ve asla vazgeçmeyeceğiz” denildi.

DÖRT KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ
Gezi Parkı’ndaki ağaçların yıkılması ve Topçu Kışlası yapımına karşı günlerce süren protesto gösterileri yapılmıştı. Polis ekipleri, göstericilere biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etmişti.

Çevik kuvvet ekipleri, 15 Haziran’da çadırlar kurulan Gezi Parkı’na girmişti. Park o günden beri kapalı tutuluyordu.

Yurt çapına yayılan Gezi Parkı eylemlerinde 3 gösterici, 1 polis toplam 4 kişi yaşamını yitirmişti.