Cavit AKGÜN

MUĞLA- Söz konusu yatırımın gerçekleştirilebilmesi için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları'nın koyda yaptıkları Arkeolojik ve Doğal SİT derecelendirmelerinin ardından, yapılması gereken Koruma Amaçlı Nazım ve Uygulama İmar Planları'ndaki değişikliğe Muğla İl Genel Meclisi onay vermedi. Plan değişikliğine AK Parti'li üyelerin 11 kabul oyuna karşılık CHP'li ve MHP'li üyeler 28 ret oyu verdi.

Muğla İl Genel Meclisi'nde Gökova Körfezi Kisebükü Koyu'na yapılacak olan 450 yataklı otel inşaatı ile ilgili Kisebükü imar planı değişikliği oylandı. Oylamada, Muğla Emniyet Müdürlüğü'nce geniş güvenlik önlemleri alındı. Ancak oylama köylülerle çevrecilerin beklediği gibi sonuçlanınca herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Oylama sırasında CHP ve AK Parti'li İl Genel Meclisi üyeleri arasında zaman zaman sert tartışmalar ve sataşmalar yaşandı.

Kisebükü Koyu'nda BBK firmasının 450 yataklı tesis yapacağı, 160 dönümlük özel mülkiyet için Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından yapılan Doğal ve Arkeolojik SİT derecelendirmelerinin ardından, yatırım alanını kapsayan 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım Uygulama İmar Planı değişiklik talebi üzerine Muğla İl Genel Meclisi ‘İmar ve Bayındırlık Komisyonu’ ile ‘Turizm, Gençlik ve Spor Komisyonu’ ve ‘Çevre ve Sağlık Komisyonu’ tarafından koyda ayrı ayrı incelemelerle ilgili olarak hazırlanan raporları okundu. İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporunda, ‘Bodrum İlçesi Mazı Köyü Kisebükü Mevkiindeki arkeolojik ve doğal SİT sınırlarının yeterince irdelenmediği’ belirtildi. Koruma Amaçlı İmar Planlarının bulunduğu yerleşim dikkate alınarak hazırlanmasının esas olduğu kaydedilen raporda, ana plan hazırlanmamış olduğundan, öneri imar planı tadilatının reddedilmesi gerektiği vurgulandı.

GÖRÜŞLER ALINIYOR
Ardından komisyonların raporları üzerine görüşler alındı. AK Parti Grup Başkan Vekili Ceyhan Eroğlu, Kisebükü'ne yapılacak yatırım ile ilgili Mazı Köyü'nde referandum yapıldığını ve köylülerin yatırıma ‘evet’ dediklerini belirtti. Eroğlu, “Komisyonların kararı siyasidir. Komisyonların kararına AK Parti Grubu olarak ret oyu veriyoruz” dedi.

CHP Grup Başkan Vekili avukat Akın Üstündağ, çevredeki parsellerle birlikte bir bütün olarak etkileşim alanı dikkate alınmadan koruma amaçlı imar planının yapıldığını belirtti. Üstündağ, CHP grubunun plan değişikliğini reddine, komisyon raporunun kabulüne karar verdiğini söyledi.

MHP Grup Başkan Vekili Coşkun Tutal da “Yatırıma karşı değiliz, ama bu koy atalarımızdan kalan miras değil, emanettir. Yatırımcıya planlama istenirken, köydeki vatandaşların yerleri planlama dışı kalmış” diyerek komisyon raporlarını kabul edeceklerini açıkladı.

ANTALYA İLE KARŞILAŞTIRMA
Grupların değerlendirmesinin ardından söz alan CHP'li İl Genel Meclisi Üyesi Halil Mutlu, uluslararası sözleşmelerle korunması gerekli koylardan biri olmakla birlikte, bölgede Lelegler'den kalma tarihi eserlerin de bulunduğuna dikkat çekti. Mutlu, “İzmir 2 Numaralı Koruma Kurulu ile Muğla Koruma Kurulu'nun koyla ilgili yaptıkları derecelendirmeler çelişik” dedi. AK Parti'li üyeler CHP ve MHP'li üyeleri yatırımı engellemekle suçladılar. AK Parti'li Ceyhan Eroğlu, “Burada 300 milyon euroluk yatırım yapılacak. Bu tür kararlar yabancı yatırımcıyı ürkütüyor” derken, AK Parti'li Saffet Kocabıyık, “Antalya'ya 10 milyon turist gelirken, Muğla'ya 2 milyon turist geliyor. Bunun sebebi SİT kararları, yasalar. Yatırımcı engellenirken, Muğla turizmi engelleniyor” dedi.

CHP'li Bodrum İl Genel Meclisi Üyesi Mükerrem Uyar, koyda derecelendirmenin yeniden üniversite çevrelerine, bağımsız uzmanlara yaptırılması gerektiğini belirterek, “Burası korunması gerekli dünya mirası bir yer. Koyları korumadan turizm gelirlerini arttıramazsınız. Şu anda Mazı'da kaçak yapısı olmayan yok. Köylü plansızlık nedeniyle kaçak yapı yapmak zorunda kalıyor. Ama bir yatırımcı çıkıp geliyor, ona özel planlama hazırlanıyor. Burada önce Kıyı Master Planı yapılmalı” dedi.

Ardından oylamaya geçildi. Plan değişikliğine AK Parti'li üyelerin 11 kabul oyuna karşılık CHP'li ve MHP'li üyeler 28 ret oyu verdi. Böylece komisyonlarının raporları kabul edilerek, yatırımcının plan tadilatı talebi reddedildi.(dha)