M. Nuri ŞİRİN-Lütfi YIKAN

KAHRAMANMARAŞ – Şu ana kadar elde edilen bilgi ve bulgulara göre olayın toplu intihar olduğu görüşü ağırlık kazanırken, 4 çocuğunu aynı anda kaybetmenin şokunu yaşayan ve dün akşam fenalaşınca bir kez daha hastaneye kaldırılan avukat 65 yaşındaki Necdet Sağocak’ın rahatsızlığı nedeniyle henüz ifadesi alınamadı. Hastalık derecesinde bağlı oldukları annelerinin ölümüne üzülerek canlarını kıydıkları belirtilen 4 kardeşe mezar olan evdeki, yiyecek atıkları da kriminal incelemeye gönderildi.
Türkiye’yi sarsan 4 kardeşin toplu intiharının üzerindeki esrar perdesini aralamak için savcılık ve jandarmanın başlattığı soruşturma çok yönlü olarak sürüyor. Kentin tanınmış ticaret hukuku avukatı olan Necdet Sağocak’ın 15 Nisan’da ölen eşi 63 yaşındaki Neyran Sağocak ile evliliklerinden dünyaya gelen 31 yaşındaki Raden, 26 yaşındaki Beraris ile kız kardeşleri 30 yaşındaki Rulin ve 27 yaşındaki Sajen Sağocak’ın annelerinin ölümünden sonra psikolojilerinin bozulması nedeniyle intihar etmiş olabileceği üzerinde durulurken, aynı anda 4 çocuğunu kaybeden baba Necdet Sağocak doktor kontrolünde bulunuyor.

BABA HABERİ ALINCA ŞOKA GİRDİ

Olay gecesi, evine gelen polislerin çocuklarının trafik kazası geçirdiği ve hastanede olduğunu söylemeye çalışmasına karşın Necdet Sağocak’ın şoka girerek onlara kapıyı açmadığı ortaya çıktı. Daha önce de 2 kez intihar girişiminde bulunan çocuklarının öldüğünü anlayan baba, eve kimseyi almadı.
Sadece nadir görüştüğü kişilerden olan yakın dostları balıkçı Necati Gül ve işadamı Salman Renkligül, birlikte çalıştığı avukat Emine Ağaoğlu ile yakını bir doktor Sağocak’a ulaşabildi. Başta metin olmaya çalışan Necdet Sağocak, gece fenalaşınca götürüldüğü özel hastanede sakinleştirici iğne yapılıp evine götürüldü.
Dün öğle saatlerinde kendine gelen ve taziyeleri kabul eden Nevdet Sağocak, çocuklarının cenaze törenine de katılamadı. Oturduğu lüks villanın tüm perdeleri kapatılırken gün boyu, eve gelenler Sağocak’ın izni dahilinde içeri alındı. Neyran Sağocak’ın ilk eşinden çocukları olan evli ve İstanbul’da yaşayan Seylan ve Berja da villanın üst katındaki odalarından dışarı çıkmadı. Annelerinin cenazesinden sonra Necdet Sağocak ile birlikte Kahramanmaraş’a geldikleri belirtien 2 kardeş, perdesi kapalı olan pencereden zaman zaman içeri girmek isteyen gazetecilere tepki gösterdi.

BABA EVİNE DÖNMEDİ

İstanbul’da nüfus cüzdanlarını yırtıp attıkları, aile fotoğraflarını yok ettikleri de anlaşılan 4 çocuğunun cenazesine katılamayan Necdet Sağocak dün akşam saatlerinde yeniden fenalaştı. Bunun üzerine özel hastaneye götürülen Sağocak’a sakinleştirici iğne yapıldı.
Taziye için gelip giden ve çok sayıda gazetecinin sürekli görüşme talep etmesinden rahatsız da olan Sağocak, bu kez kendi evi yerine yakın bir dostunun evine gitti. Burada herkesten uzak dinlenen Nevdet Sağocak’ın olayla ilgili ifadesi ise henüz alınmadı. Sağocak’ın kendisine gelmesinin ardından sağlık durumunun elverdiği anda ifadesinin alınması bekleniyor.

YİYECEKLER KRİMİNAL İNCELEMEYE GÖNDERİLDİ

Öte yandan, cesetlerin asılı bulunduğu yazlık bağ evinde olay sonrasında çocukların yedikleri çerez, çikolata, pişmaniye gibi yiyecekler ile masada bulunan maden suyu ve kola türü içecekler ve sigaralardan alınan örnekler de incelemeye alındı.
Evin içindeki boş ve kapağı açılmış dolu viski şişeleri de incelenirken, bunların içinde yabancı bir madde olup olmadığının belirlenmesi için örnekleri alınıp kriminal laboratuara gönderildi. Kahramanmaraş Devlet Hastanesi’ndeki otopside cesetlerden alınan örnekler de Adana Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.

BABANIN SOSYAL ÇEVRESİ 15 KİŞİYİ GEÇMİYOR

Türkiye’de herkesimin merak konusu haline gelen 4 kardeşin toplu intiharında en çok sosyal çevreleri dikkat çekti. Yargı camiasında çok fazla sosyal ilişki kurmamasına rağmen kazandığı davalarla güçlü bir avukat olarak tanınan baba Necdet Sağocak’ın sohbet ettiği kişi sayısının 15’i geçmediği öne sürüldü. Oturdukları mahallede komşularının bile çok az gördüğü çocuklarının ise birbirlerinden genellikle ayrılmadığı, kimseyle sosyal bir ilişki kurmadıkları belirtildi.
Adını açıklanmasını istemeyen mahalle bakkalı, ailenin kendilerine ara sıra sipariş verdiğini, eve gittiğinde çocukların kapıyı siparişlerini alacak kadar araladığını ve tam açmadığını söyledi. Eve hiç bir zaman girmediğini belirten bakkal, "Ne selam verirler, ne da hal hatır sorup konuşurlardı. Sadece sipariş verirler, onu da eve ben götürürdüm. Kapıyı aralayıp siparişleri alırlarken, tüm yaşamları evlerinin içinde geçerdi. Onları pek görmezdik" diye konuştu.
Bir başka komşu ise çocukların yüksek okul eğitimli olmasına rağmen okullarına düzenli gitmediğini, "Okula da bir gün gider 3 gün gitmezlerdi. Genellikle evlerinde hep birlikte yaşarlardı. Aslında sosyal bir ilişkileri olmadığı için çocukları da pek tanıyan olmazdı" dedi.

EVDE EŞYA YOK

Öte yandan 4 kardeşin hayatına son verdiği bağevi olarak bilinen lüks dubleks villanın geniş salon bölümünün orta kısmında ön bahçeyi pencereden görecek şekilde sallanan koltuk olması bunun dışında eşya bulunmaması, mutfak bölümünde bir masa ve üç beş parça mutfak eşyası dikkat çekti.
Geniş bahçenin ise düzenli ekilmiş meyve ağaçlarıyla dolu olduğu gözlendi. Lüks villanın salonunda da çok fazla eşya bulunmadığı görüldü. (dha)