Bir kamu kurumunda işçi olarak çalışan 4 çocuk babası 59 yaşındaki Uçarturnagurbetgezer, babasının sürekli gurbette olmasından dolayı seçtiği 20 harften oluşan soyadını 37 harfe çıkarmak istiyor. Türkü sözü gibi soyadına sahip olan Uçarturnagurbetgezer, duyanları şaşırtan soyadı ile tanınmanın mutluluğunu yaşıyor.

Uçarturnagurbetgezer, 20 harften oluşan soyadı ile yetinmeyip, Torba Yasa ile mahkeme kararına gerek kalmadan Nüfus Müdürlüğüne başvurarak soyadını "Uçarturnagurbetgezerdiyardiyarellerde" yapma kararı aldı. Soyadının yanı sıra çevresinde çaldığı sazı ve söylediği türkülerle tanınan Uçarturnagurbetgezer, soyadını daha da uzatarak Türkiye'de en uzun soyadına sahip kişi unvanı ile Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeyi hedefliyor.

"Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeye çalışacağım"

Uçarturnagurbetgezer, Dicle ilçesinde dünyaya geldiğini, Akçakaya soyadına sahip babasının gurbette bulunması nedeniyle soyadını Uçarturnagurbetgezer ile değiştirdiğini söyledi. Babasının soyadına, "Diyar diyar ellerde" kelimelerini de eklemek istediğini ancak o zaman kimliğe sığmayacağı gerekçesiyle kabul edilmeğini ifade eden Uçarturnagurbetgezer, "Babamın isteğini yerine getirerek soyadımı 37 harfe çıkarıp Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeye çalışacağım" dedi. Üç erkek kardeşi ile bu soyadını sürdürdüğünü vurgulayan Uçarturnagurbetgezer, Türkiye'nin en uzun soyadına sahip olduğunu ancak kimi zaman bu nedenle zorlandığını belirtti.

"Zorluklarına rağmen soyadımdan vazgeçmedim"

Sabıka kaydı alırken soyadı uzun olduğu için yaklaşık 3 saat beklediğini, bir kelimeyi iptal ederek sabıka kaydı alabildiğini belirten Uçarturnagurbetgezer, çocuklarından birinin üniversite eğitimi sırasında soyadından dolayı sıkıntı yaşadığını ifade etti. Zorluklarına rağmen soyadımdan vazgeçmedim. Türkiye'de eşi yok. Ben memnunum hayatımdan. Hedefim soyadımı daha da uzatarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girmektir" ifadelerini kullanan Uçarturnagurbetgezer, soranlara soyadını söylediğinde dalga geçtiğini düşünenlerin olduğunu, kimliğini gördükten sonra inandıklarını aktardı.

Torba Yasa'dan faydalanacak

Uçarturnagurbetgezer, TBMM'ye sunulması beklenen iç güvenlik reformu kapsamında soyadı değişikliğinin eskisi gibi zor olmayacağını, mahkeme kararına gerek duyulmadan nüfus müdürlüklerine başvuru halinde söz konusu değişikliğin yapılabileceğini ifade ederek, bu imkandan da faydalanarak soyadının babasının isteği doğrultusunda uzatmak istediğini sözlerine ekledi.

Geçmişte soyadı benzerliğinden dolayı insanların haksız uygulamalara da maruz kaldığına işaret eden Uçarturnagurbetgezer, "Artık Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ile bu karışıklıklar yaşanmıyor. Bazıları, 'Soyadını değiştir' diyor. Soyadımı değiştirmeyi hiçbir zaman düşünmedim, düşünmeyeceğim de" diye konuştu.

Demirel de şaşırdı

Uçarturnagurbetgezer, askerde arkadaşlarının ve komutanların soyadını sık sık söylettiğine dikkati çekerek, şöyle dedi: Ağabeyim geçmişte Adalet Partisi İlçe Başkanı idi. Liste Süleyman Demirel'e gidiyor. Demirel, bu uzun soyadını listede görünce, 'Hacı Salim sen kaç kişiyi Dicle'de başkan yaptın?' diye soruyor." Uçarturnagurbetgezer, 15 yaşından bu yana saz çaldığını, Türkçe, Kürtçe ve Zazaca türkü ile ilahiler söylediğine işaret ederek, sazı ve taşıdığı soyadı ile tanınmanın mutluluğunu yaşadığını sözlerine ekledi.