Gurbetçi seçmenlerin yüzde 60'ının yaşadığı Almanya'nın, Ankara'dan gelen bu yöndeki talebe olumlu cevap vermesi bekleniyor. Devlet Bakanı Faruk Çelik, Sudan yolunda Türk gazetecilere yaptığı açıklamada, bu konuda umutlu olduğunu söyledi. Alman Federal İçişleri Bakanlığı'na taleplerini ilettiklerini ve cevap beklediklerini ifade eden Çelik, Türk konsoloslukları ve elçiliklerde güvenlik endişesinin olmadığını ve buralarda rahatlıkla oy kullanabileceğini vurguladı. Çelik, Almanya'dan beklenen cevabın gelmesi durumunda Yüksek Seçim Kurulu'nu (YSK) hemen harekete geçireceklerini dile getirdi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 28 Şubat'ta Almanya'ya yapacağı ziyarette de konuyu Başbakan Merkel'le görüşeceği bildirildi.

22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde 2,5 milyon gurbetçi seçmenden sadece 110 bini, tercihini sandığa yansıtabildi. Bu durumun giderilmesi için gurbetçi seçmene mektupla oy kullanma yolunu açan düzenleme, CHP'nin başvurusu sonucu Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. 12 Eylül'deki tarihi referandumda da oy kullanabilen gurbetçi sayısı 196 binde kaldı.

AK Parti hükümeti, yıllardır sürüncemede olan oy konusunu bir neticeye bağlamak için temaslarını sıklaştırdı. Almanya'da görev yapan bazı Türk gazeteciler için geçtiğimiz günlerde rezidansında bir yemek veren Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Acet, gurbetçilerin oy kullanımı konusunda önümüzdeki haftalarda sürpriz gelişmelerin olacağını söyledi. Diplomatik kaynaklar da geçen hafta Almanya'ya gelen ve Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ile görüşen Devlet Bakanı Çelik'in oy kullanma konusunda kararlı bir şekilde Türkiye'ye döndüğünü ifade etti. Sudan yolunda Türk gazetecilere açıklama yapan Faruk Çelik de bu konuda 'umutlu' olduğunu açıkladı. Türk konsoloslukları ve elçiliğinde güvenlik endişesinin olmadığını dile getiren Çelik, Almanya'dan olumlu cevabın gelmesi durumunda YSK'yı hemen harekete geçireceklerini kaydetti. Bu durumda Türk seçmenler, Almanya'da 13 konsolosluk ve büyükelçilikte kurulacak sandıklarda oy kullanabilecek.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da önceki gün Münih'te söz konusu soruya muhatap oldu. Türkiye'deki Türk vatandaşları kadar Almanya'da yaşayan Türklerin de seçim hakkı olduğunu vurgulayan Davutoğlu, gelecek seçimlere kadar Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarının oy kullanmasını sağlamaya çalıştıklarına işaret etti. Samanyolu Avrupa Haber Müdürü Serdar Donbay'ın sorularını cevaplandıran Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da YSK ile birlikte, gurbetçi seçmenlerin oy kullanabilmesinin yollarını aradıklarını kaydetti. Arınç, "Belki elektronik posta (e-mail) yoluyla oy kullanmak mümkün olur. Asıl soru, bunun bu seçimlere kadar yetişip yetişmeyeceği." şeklinde konuştu.(Zaman)