Neşe Sarıdoğan

Meclis İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde engellilerin sorunlarını araştırmak için kurulan alt komisyon çalışmasını tamamlayarak raporunu kabul etti. Raporda engellilerin karşılaştığı sorunlar ayrıntılarıyla ele alınırken, çok sayıda çözüm önerisine de yer verildi. En çarpıcı tespitlerden ilki zihinsel engellilerin cinsel istismara uğradığı yönünde oldu. “Önemli bir husus da özellikle zihinsel engellilerin cinsel taciz yoluyla istismar edilmesi gerçeğidir” denilerek, bu tür suçlarda ek yaptırım getirilmesi ve cezaların ağırlaştırılması önerildi.

Aileye erken emeklilik talebi

Raporda engelliler için hazırlanan bazı kanunlanda değişiklik yapılması da talep edildi. Özellikle engelli vatandaşların hakim ve savcı olmasının önüne geçen yasa maddesinin kaldırılması vurgulandı. Raporda, engelli çocuk sahibi erkeklerin de belli şartlar altında erken emekli olması yönünde mevzuat değişikliğine gidilmesinin uygun olacağı değerlendirildi. Engellilere evde bakımın artırılması çerçevesinde, evde bakım desteğinin asgari ücretin 2/3’ü ölçütünden çıkartılarak, ödenecek miktarın özürlülük derecesine göre verilmesi yönünde gerekli düzenleme yapılması önerildi.

Merkezlere ‘mavi bayrak’ verilsin

Öneri listesinde turizm işletmelerinde verilen mavi bayrak uygulaması da yer aldı. Özel bakım ve rehabilitasyon merkezlerine  Mavi Bayrak uygulaması ile çeşitli vergilerden indirim gibi teşvikleri sağlanması önerildi. Raporda ayrıca haftalık ders saatinin artırılması ve öğretmen yetersizliği nedeniyle özel eğitim okullarının kapanmasının beklendiğine dikkat çekilerek, bu konuda gerekli çalışmaların Bakanlık tarafından acil olarak ele alınması önerildi.

Kabartma yollar artırılsın

Raporda ayrıca şu önerilere de yer verildi:

-Engellilere ücretsiz ulaşım kartı verilmeli.

-İşitme ve görme engelliler ayrı üniversite sınavına tabi tutulmalı.

-Özel eğitim öğretmeni yetiştiren fakültelerde işaret dili zorunlu ders olmalı.

-Görme engelliler için yollara yaptırılan kabartma yolların ihtiyaca ne kadar karşılık verdiği üzerinde yeniden çalışma yapılmalı.

-Hastaneler ve kamu kurumlarında, duvarlardaki kabartma yazılarının istenen işleve sahip olmadığı tespiti nedeniyle, refakatçi personel bulundurulmalı.

-Tazminat davası için istenen yüksek harç bedelleri engelliler için kaldırılmalı.