TÜRKİYE'nin en büyük cezaevi olan ve içerisinde 11 bin kişinin bulunduğu Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nden tahliye olan kişilerin eve dönüş parası bulamaması yeni bir uygulamayı beraberinde getirdi. Silivri'de son bir yılda artan hırsız olayları vatandaşları canından bezdirdi. Konuyu son olarak 2010 yılının Aralık ayındaki 'Huzur Toplantısı'nda Kaymakam ve emniyet yetkililerine anlatan Silivri sakinleri 'Cezaevi yakınımızda olduğu için hırsızlık olayları arttı. Geceleri uyuyamıyoruz' şikayetinde bulundu. Bunun üzerine emniyet, 6 ayda meydana gelen 97 hırsızlık olayını mercek altına aldı. Yakalanan 17 kişinin tahliye olduktan hemen sonra hırsızlık olayına karıştığı belirlendi. Çok sayıda hırsızlık olayının failinin bulunamaması ise hırsızlık patlamasının adresini gösterdi.

Silivri Kaymakamlığı ve Silivri Belediyesi, Silivri'de artan hırsızlığın önüne geçmek için komisyon kurmaya karar verdi. Komisyon, cezaevinden çıkan ve yol parası olmayan kişiye bilet parası ve yolluk harçlığı verilecek. Kaymakam Mesut Demirkol'un önümüzdeki günlerde Cezaevi Müdürü, Garnizon Komutanı ve Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar'la bir toplantı yapacağı öğrenildi.

Yardım yapıyoruz
Belediye Başkanı Özcan Işıklar da, tutukluların cezaevinden çıktıktan sonra yol parası için hırsızlık yaptıklarının duyumunun doğru olduğunu söyleyerek şöyle konuştu: 'Daha önce belediyeye gelen ve cezaevinden çıktıklarını söyleyen iki kişi gelmişti. Biz o zaman bu vatandaşlarımızın biletlerini aldık, ceplerine de yol harçlığı koyduk. Ancak bunun düzenli bir hale getirilmesi için çalışmalıyız. Hem bu insanlar evlerine gitmek için hırsızlık yapmazlar, hem de vatandaşlarımız huzur içinde evlerinde yatarlar' dedi.

Bir yandan çıkıyor bir yandan giriyorlar
Kaymakam Demirkol, ilçede artan hırsızlık olayıyla ilgili olarak şunları söyledi: 'Burada 11 bin kişi kalıyor. Günde 10 kişi tahliye olurken 10 kişi de içeri giriyor. Üzerimize düşeni yapıp bu insanların yeniden buraya dönmemesini sağlamak zorundayız. Bunun için de bu komisyonun kurulmasını istiyoruz. İlk etapta belediyenin buraya bir bütçe ayırması gerekiyor' diye konuştu.




 Ercan ÖZTÜRK / İSTANBUL - AKŞAM