Başbakanlık Basın Merkezi'nin internet sitesinde yer alan bilgi notuna göre, Suriye Arap Cumhuriyeti'nden Türkiye'ye yönelik nüfus hareketlerine ilişkin olarak AFAD'ın koordinasyonunda, Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri, Dışişleri, Sağlık, Milli Eğitim, Tarım ve Köyişleri, Ulaştırma ve Maliye bakanlıkları, Hatay Valiliği, Diyanet İşleri Başkanlığı, Gümrük Müsteşarlığı ve Kızılay ile yürütülen çalışmalar devam ettiği bildirildi.

Sınırın hemen ötesinde bulunan Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşlarına insani yardım faaliyeti kapsamında 17 Haziran 2011 tarihinde başlayan gıda yardımının da devam ettiği bildirilen notta, Suriye'den gelen ailelerin çocuklarının normal aşı takviminin güncellenerek, Sağlık Bakanlığı ekipleri tarafından aşıların yapıldığı kaydedildi.

Türkiye'ye giriş yapan Suriyelilerin geçici barınmaları için her türlü kolaylık tesisleri ile seyyar mutfak, banyo, WC üniteleri, çocuk oyun parkları, ibadet alanları, eğitim, seyyar hastane ve diğer sosyal tesislerle birlikte Yayladağı'nda 2, Altınözü'nde 2 ve Reyhanlı ilçesinde 1 olmak üzere toplam 5 çadır kent kurulduğu ifade edildi.

15'i ateşli silahla yaralı olmak üzere, toplam 51 kişinin, 35 refakatçi ile birlikte hastanede bulunduğu kaydedilen notta, çadır kentlerde kalanların kimlik tespitleri yapılarak, geçici tanıtma karnelerinin de düzenlendiği belirtildi.

İlgili kurum ve kuruluşlarca, çadır kentlerde barınma, yiyecek, sağlık, güvenlik, sosyal aktivite, eğitim, ibadet, tercümanlık, haberleşme ve diğer hizmetlerin verilmesine de devam edildiği kaydedilirken, çadır kentte uzmanlar tarafından psikososyal destek hizmeti de verildiği belirtildi.

Çadır kentte kalanların sportif faaliyette bulunmaları amacıyla çeşitli branşlarda spor tesisleri kurulduğu ve gerekli malzemeler temin edildiği kaydedilen notta, bu kapsamda çadır kentte kalan Suriyeliler arasında satranç turnuvası düzenlendiği hatırlatıldı.

Barınma merkezleri idaresine destek vermek amacıyla Zile ve Orhaneli kaymakamlarının, Hatay Valiliğine görevlendirildiği belirtilen notta, 26-27 Haziran 2011 tarihlerinde Türkiye'ye giriş yapanlardan 375 kişinin kendi istekleriyle ülkelerine döndüğü, ilave olarak 39 Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşının Türkiye'ye kabul edildiği bildirildi.

-YAPILAN YARDIMLAR-

AFAD tarafından 3 milyon 750 bin nakdi yardım yapıldığı belirtilen notta, bölgeye 2 bin 939 çadır gönderildiği, bunların 2 bin 271'inin kurulduğu, bunun yanı sıra gönderilen 22 bin 336 battaniyeden 15 bin 440'ının dağıtıldığı kaydedildi.

Çadır ve battaniye dışında yine bölgeye 10 bin 859 yatak gönderildiği, bunların 10 bin 361'inin dağıtıldığı, 4 seyyar mutfak, 30 seyyar banyo, 30 WC kurulduğu, iletişimin sağlanması amacıyla da Telekom tarafından 2 ankesörlü telefon kulübesi kurulduğu, Sağlık Bakanlığı tarafından da 2 sahra hastanesinin hizmet verdiği kaydedildi.

Ayrıca 3 öğün sıcak yemek verildiği, hijyenik malzeme ve diğer ihtiyaçların da karşılandığı belirtildi.



Zaman