TBMM Çevre Komisyonu 1.5 yıl önce Meclis’e gelen Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik tasarısını yarın gündemine alıyor. Mevcut yasada hâlâ parayla cezalandırılan hayvanlara işkence yaparak ölümüne sebebiyet verme suçu için, 2 yıla kadar hapis öngörülüyor. Komisyonda görüşülecek tasarıda sivil toplum örgütleri ve baroların talepleri doğrultusunda revize bekleniyor. Hayvanla cinsel ilişkiye girme, hayvan dövüştürme ve hayvana işkence yaparak ölüme sebebiyet vermeye 2 yıla kadar, sahipsiz hayvanları kasten öldürmeye de 3 yıla kadar hapis cezası üzerinde duruluyor. Belediyelerin kısırlaştırma hizmetinin bakanlıkça denetlenmesi, deney hayvanlarının ithalat ve ihracatının izne bağlanması, kara ve su sirklerine yasak getirilmesi gibi hükümlerin de tasarıya girebileceği belirtiliyor.

‘İŞKENCE TCK’DA OLMALI’

HAYTAP Başkanı Nesrin Çıtırık, hayvana işkence hükmünün mutlaka TCK’ya girmesi gerektiğini vurgulayarak, “Çünkü hayvana şiddet insana şiddetin bir adım öncesi, bir erken uyarı sistemi. Bizse düğmeyi kapatmışız, kullanmıyoruz” dedi. Seferberlik halinde kısırlaştırma yapılması, hayvan dövüşlerinin, ithalatın ve yasadışı üretimin yasaklanması konularının da hassasiyetle üzerinde durduklarını anlatan Çıtırık, tasarıdaki sahipsiz hayvanların doğal hayat parklarına toplanması hükmüne de karşı olduklarını belirtti.

Çevre Komisyonu: ‘Önerilere sıcağız’

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya, STK ve Veteriner Hekimleri Birliği’nden gelen, doğal hayat parkları, hayvan bakım evlerinin tanımının yapılması, petshoplarda hayvan satışının yasaklanması, sirkler ve köpek dövüşleri ilgili eleştiri ve önerileri olumlu değerlendirdiklerini söyledi.

Kediyi aç bırakmak bile cehennemlik

DİYANET İşleri Başkanı Mehmet Görmez daha önce, hayvana şiddetin dinde de yeri olmadığını belirterek özetle şöyle demişti: “Biz bütün bir kediyi aç bırakmayı cehennemlik bir davranış olarak tasvir eden bir peygamberin ümmetiyiz.”