Sarıyer’de kaybolan ve bir havuzda boğulmuş halde bulunan 3.5 yaşındaki Pamir Dikdik, Kars’ta kaybolan ve öldürülmüş halde bulunan Mert Aydın ile Bitlis’in Güroymak ilçesine bağlı Çayarası Köyü’nde kaybolan amca çocukları 5 yaşındaki Serpil ile 4 yaşındaki Bilal Bayhan’ın ölü olarak bulunması gözleri kayıp çocuklara çevirdi. Jandarma Genel Komutanlığı, Türkiye genelinde jandarma bölgesinde son 5 yılda, 14 bin 412 çocuk kaybolduğunu, bu çocukların 13 bin 528’inin bulunduğunu, 834 çocuğun aranmasının ise sürdüğünü açıkladı. Komutanlık, önceki yıllar da dahil edildiğinde kayıp çocuk sayısının hâlâ 1449 olduğunu bildirdi. Jandarma, kayıp çocukların bulunması için özel birim kurdu.

‘Cezai yaptırımlar arttırılmalı’

Jandarma Genel Komutanlığı’nın düzenlediği ‘Kayıp Çocuklar Çalıştayı’nın açılış konuşmasını İçişleri Bakanı Efkan Âlâ yaptı. Bakan Âlâ, çocukların güvenliği için her türlü tedbirin alınması gerektiğini belirterek, “Çocukların suça sürüklenmelerine engel olmak, onları zararlı alışkanlıklardan korumak birinci önceliğimizdir. Kayıp çocukların bulunması için her türlü çabayı harcıyoruz. Türkiye genelinde kaybolan çocukların yüzde 97’si jandarma ve polis tarafından bulundu. Bu önemli bir başarıdır” dedi. Ailelere seslenen Âlâ, söz konusu insan olunca istatistiklerin anlamlarını yitirdiğini kaydetti. Âlâ, “Kaybolan çocuklarımızın sorumluluğu üzerimizdedir. Aileler çocuklarına daha hassasiyetle sahip çıkmalılar” dedi. Çocukları kaybolan toplumun geleceğinin tehlike altında olduğuna değinen Bakan Âlâ, bu çocukların bulunabilmesi için kurumlar arası tam işbirliği sağlanması, toplumsal duyarlılığın artırılması, cezai yaptırımların gözden geçirilmesi gerektiğine işaret etti.

1449 çocuk hâlâ kayıp

 Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük de çocukların kaçırılmasındaki en önemli etkenlerin organ nakli, çocuk işçiliği, silahlı çatışmada kullanma ve terörizm olduğunu belirtti. Yörük, “Türkiye’de son 5 yılda jandarma bölgesinde her gün 7 çocuk kayboluyor ve 6’sı bulunabiliyor” dedi. Jandarma Genel Komutanlığı Harekat Başkanı Tümgeneral Arif Çetin ise kayıp çocuk sayısında ciddi bir artış olduğunu söyledi. Jandarma bölgesinde son 5 yılda 14 bin 412 çocuk kaybolduğunu, bu çocukların 13 bin 528’inin bulunduğunu, 834 çocuğun aranmasının sürdüğünü açıklayan Çetin, önceki yıllar da dahil edildiğinde kayıp çocuk sayısının hala 1449 olduğunu bildirdi. Çetin, “6 Nisan’dan itibaren 81 ilde özel ekipler kurduk. Bu ekiplerin oluşturulması ile çocukların yüzde 94’ü bulundu” dedi.

En fazla ihbar Ankara ’dan

 Çalıştay’da kayıp çocuklar Ulusal Bilgi Sisteminin Oluşturulması Projesinin hayata geçirilmesi için çalışmalara devam edilmesi gerektiği vurgulanırken, kayıplar konusunda sokakta çalışan, dilenen; suça karışan; ticari cinsel sömürü mağduru çocuklarla ilgili incelenme yapılmasının önemine değinildi. En fazla kayıp çocuk ihbarı yapılan ilin Ankara olduğu da kaydedilen çalıştayda, Ankara’yı İzmir ve Bursa’nın izlediği ifade edildi.
 
Jandarma Astsubay Çavuş Işıl Sezer ise okullarda velilere yönelik farkındalık yaratmak için de harekete geçtiklerini belirterek, çocukları kaybolan ailelelere nasıl hareket etmeleri ya da kayıp bir çocuk görüldüğünde neler yapılması gerektiği konusunda eğitim verileceğini dile getirdi.