SOMA Kömürleri Eynez Ocağı’nda çalışan onlarca madencinin ölümüne, kömür yangınına bağlı karbonmonoksit zehirlenmesinin neden olduğu düşünülüyor. Uzmaların karbonmonoksit zehirlenmesi için kullandıkları tanım ise ‘yavaş yavaş’ ölüm. Cehenneme dönüp onlarca işçiye mezar olan ocakta incelemelerde bulunan Maden Mühendisleri Odası uzmanları da, benzer değerlendirmelerde bulunuyor, ‘her nefeste ölüm’e nasıl yaklaşıldığını şöyle anlatıyorlar:

BİRİ BOĞAR BİRİ...

“Yangının başladığı bölge, nakliye yolu. Yani havanın ocağa basıldığı yer. Bu yolun muhtemelen yan duvarlarında bulunan kömür tozları bir nedenle alev alıyor. Normalde kömür oksijenle temas edince yanar. Ancak büyük miktarda gaz ortaya çıkartan bir yanma gerçekleştiği anlaşılıyor. Karbondioksit boğar, karbonmonoksit ise zehirler.”

GAZ 10 KAT ARTMIŞ

“Burada ortaya çıkan gaz karbonmonoksit gazı. Normal şartlarda havada 10 binde bir oranında bulunan bu gaz görünen o ki büyük bir hızla binde bir seviyelerine yükseliyor ve tüm galerileri kaplıyor. Bu şartlarda 5-10 dakikada kalıcı hasar verir ya da can alır. Ancak işçilerin büyük bir kısmında gaz maskesi olduğu düşünüldüğünde bir süre daha yaşadılar. Yangının neden ve nasıl başladığına ilişkin ise bir değerlendirme yapmak erken. Söylendiği gibi trafoda meydana gelen bir patlama da kömür tozlarını tutuşturmuş olabilir.”


Okan KONURALP/ SOMA