İkizdere ilçesinin Cimil Deresi üzerinde, Direnç Enerji firması tarafından yapımı planlanan 18,10 megavat gücündeki Selin-2 HES projesine, Çevre ve Orman Bakanlığınca ''ÇED gerekli değildir'' kararı verilmiş bunun üzerine İkizdere Derneği, Dereköy Muhtarı Rahmi Ekşi ile bir grup köylü, Rize İdare Mahkemesi'ne, bu kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açmıştı. Mahkeme, dava sürecinde 3 Kasım 2009'da ''yürütmeyi durdurma''' kararı vererek, vadide bilirkişi incelemesi yapılmasını kararlaştırmıştı.
Mahkeme, başvuruyla ilgili son kararında da Bakanlığın verdiği ''ÇED gerekli değildir'' kararını iptal etti.

Bakanlıkça verilen ''ÇED gerekli değildir'' kararının, HES projeleri ve eklentilerinin çevreye vereceği zararlar için koruma kullanma dengesi gözetilmeden, bilimsel ve teknik verilerden yoksun bir şekilde verildiği belirtilen mahkeme kararında, idarenin görev ve yetkileri kapsamında amacına uygun olmayan bir şekilde karar verdiği ifade edildi.
İkizdere Derneği Başkanı Musa Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, karara sevindiklerini, ancak HES'lere karşı mücadelelerinden ödün vermeyeceklerini belirterek, şöyle devam etti:

''Artık HES firmaları ile arkalarındaki siyasi gücün bir şeyleri fark etme zamanı gelmiştir. HES'ler vadilerimize, doğal yaşam alanlarımıza ve turizme büyük darbeler vurmaktadır. Aynı zamanda, bitki örtümüzü geri dönüşümsüz şekilde olumsuz etkilemekte ve sucul yaşamı yok etmektedir. Biz firmalardan ve siyasilerden daha kararlıyız. Bu vadiler, bizlerin ve çocuklarımızın geleceğidir. Bu nedenle mücadelemiz sonuna kadar devam edecektir.''

Derelerin Kardeşliği Platformu İkizdere Temsilcisi İsmet Ekşi de İkizdere Vadisi'nin geçen yılın ekim ayında, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından ''doğal sit alanı'' ilan edildiğini, ancak kapsamı ve derecelerini içeren karar yazısının aradan geçen 9 aylık sürede henüz yayımlanmadığını vurguladı.

Sit kararının ardından, siyasilerin ortaya koyduğu tepkiler üzerine oluşan baskılar sonucu kararın bir türlü resmiyet kazanmadığını ileri süren Ekşi, ''Doğal sit alanının kapsamı ve derecelerini içeren karar yazısı gecikince Rize Çevre ve Orman Müdürlüğü ile İkizdere Derneği, kurula resmi yazı ile başvurarak, İkizdere Vadisi için alınmış doğal sit alanı kararı olup olmadığını ve kapsamını sordu. Kurul ise her iki başvuruya da 'değerlendirme süreci devam ettiğinden istenilen bilgi ve belgeler verilememektedir' cevabını verdi. Bu konunun da bir an önce açıklığa kavuşmasını istiyoruz'' dedi.


AA