Rize Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Güneysu ilçesi Taşlıdere havzasının yukarı bölümünde, Salarha ve Paşaçur dereleri üzerinde Ambarlık Elektrik firması tarafından işletmesi planlanan Ambarlık I-II Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) projesi hakkında çevresel etki değerlendirmesi yapıldığı belirtildi. Açıklamada, proje hakkında Çevre ve Orman Bakanlığın ÇED ve Planlama Genel Müdürlüğü tarafından ''ÇED olumlu'' kararı verildiği kaydedildi.

Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan, Rize'nin Güneysu ilçesinde yapılması planlanan hidroelektrik santrali (HES) projesine, ''Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu'' kararı verilmesi ile ilgili olarak, mahkeme süreci devam eden bir konu hakkında böyle bir karar verilmesinin hukuka uygun olmadığını ileri sürdü.
Şan, yaptığı yazılı açıklamada, Güneysu ilçesi Salarha ve Paşaçur dereleri üzerinde, Ambarlık Elektrik firması tarafından işletmesi planlanan Ambarlık I-II Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) projesi hakkında, Çevre ve Orman Bakanlığı ÇED ve Planlama Genel Müdürlüğü tarafından ''ÇED olumlu'' kararı verildiğini anımsattı.

Açtıkları yürütmeyi durdurma ve iptal davası sonucunda, Rize İdare Mahkemesi'nin yaklaşık 1 ay önce proje hakkında ''yürütmeyi durdurma'' kararı verdiğini belirten Şan, şunları kaydetti: ''Ancak, mahkemenin verdiği karardan kısa bir süre sonra projeyi yürüten firma değişmiş ve şu andaki firma projeyi satın almıştı. Değişikliğin ardından yeni firma, yeni bir proje geliştirilmiş gibi yeniden ÇED sürecini işletmeye başladı. Bu sürecin sonunda da Bakanlık 'ÇED olumlu' kararı verdi. Ancak mahkeme süreci devam eden bir konu hakkında böyle bir karar verilmesi, hukuki değil. Bakanlık, hukuka aykırı bir işlem yapmıştır.'' Şan, kararı veren görevliler hakkında görevi kötüye kullanma ve ihmal davası ile ''ÇED olumlu'' kararına karşı yürütmeyi durdurma ve iptal davası açacaklarını kaydetti.


AA