Yaklaşık 2 kilometrekarelik alandaki göçükte arama çalışmaları, çeşitli illerden gelen sivil savunma ekipleri tarafından gerçekleştiriliyor.

Göçük alanına dağılan sivil savunma ekipleri, çukurları ve derin çatlakların içini kontrol ediyor.

Sivil savunma görevlilerinin arama çalışmaları sırasında, heyelan riski nedeniyle göçük alanındaki şevlerin yakınlarına yaklaşmadıkları gözleniyor.

9 kişinin kayıp olduğu göçük alanında, İzmir'den getirilen kokuya duyarlı 2 köpekle de arama yapılıyor.

Kamyonet içerisine monte edilmiş özel kafeslerinde bölgeye getirilen ve İzmir Emniyet Müdürlüğüne ait oldukları belirtilen köpekler, bakıcılarının nezaretinde görev yapıyor.

Kömür üretim sahasının çevresinde güvenlik önlemlerini sürdüren jandarma, alana sivil savunma personeli dışında kimsenin girmesine izin vermiyor.

Bu arada, kömür üretim sahasındaki şevlerde gece 2 küçük çaplı heyelan daha yaşandığı bildirildi.

Ailelere para yardımı

Hayatları konusunda umutlar tükenen 9 kişiyi arama kurtarma çalışmaları devam ederken, Ciner Şirketler Grubu bünyesindeki Park Teknik Elektrik Madencilik Şirketi, ailelere yardımda bulundu.

Şirket Müdürü Şeref Göksu, her iki olaydan dolayı çok büyük üzüntü içinde olduklarını belirtirken, hayatlarını kaybeden ve toprak altında kalan ve maden şehidi olarak tanımlanan 11 kişinin geride kalan ailelere her türlü maddi ve manevi yardım yapacaklarını söyledi.

Her aileden bir kişiyi çalışıyormuş gibi maaşa bağlayacaklarını da belirten Şeref Göksu, "Tabii ki burada kaybettiğimiz arkadaşlarımız bizim çalışan elemanlarımızdır zaten. Çalışan elemanımız çalışırken nasılsa, kaybedildikten sonra yine aynı şekilde bizim elemanımız. Onlara her türlü maddi ve manevi destek vereceğiz. Çocuklarının eğitim masraflarını karşılayacağız ve geride bıraktığı ailesinden bir tanesini çalışıyor gibi maaşa bağlayacağız. Elemanımızı kaybetsek bile onlar bizim elemanlarımızdır, sonuna kadar onlara desteğimiz sürecektir. Her aileye 100 bin liralık yardım yaptık ve parayı da hesaplarına yatırdık. Tabi bu parayla ölçülecek şey değil, ama geride kalanları da en azından o acıları içerisinde maddi sıkıntı çekmemesin diye öyle bir katkıda bulunduk" dedi.

Olayın gelişimi

Afşin-Elbistan B Termik Santrali için kömür temin edilen ve Park Teknik Şirketi tarafından işletilen Çöllolar açık kömür üretim sahasında, 10 Şubatta heyelan meydana gelmiş, olayda 7 kişi hafif yaralanmış ve 10 kişi kaybolmuştu.

Heyelan sonrasında gerçekleştirilen arama kurtarma çalışmalarında kaybolan kişilerden dozer operatörü Ruşen Demir'in cesedine ulaşılmıştı.

Aynı kömür üretim sahasında 6 Şubat'ta yaşanan heyelanda da 1 işçi ölmüş, 10 işçi yaralanmıştı.(Cnn Türk)