Van’ın Çaldıran ilçesinde oturan Ahmet B., 15 bin lira başlık parası karşılığında 14 yaşındaki kızı D.B.’yi, Çorum’da oturan sağır ve dilsiz Sefa K. (27) ile evlendirdi. İhbar üzerine jandarma tarafından yapılan baskınla Sefa K. ve babası Kemal K. gözaltına alındı. Baba-oğul çıkartıldıkları nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı. Çaldıran’da yakalanan Ahmet B. de tutuklanıp, Çorum L Tipi Cezaevi’ne gönderildi. D.B. ise devlet koruması altına alındı.

Sefa K. 22 yıl, Kemal K. 14.5 yıl, Ahmet B. ise 22 yıl hapis istemiyle Çorum Ağır Ceza Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıktı. Başlık parası iddialarını kabul etmeyen Ahmet B., “Kızıma sordum, Sefa K.’yla el ve kol işaretleriyle konuşarak anlaştı. Kızım hep batıda yaşamak istiyordu. Bu nedenle bu evliliği istedi” dedi.

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Hâkim Hüseyin Turgut Bayraktar, “Madem kızları sevdikleriyle, istedikleriyle evlendiriyorsunuz. Madem aşka saygınız var. Kızlar sevdikleriyle evlendiklerinde ya da kaçtıklarında onları töre diye niye öldürüyorsunuz? Sen kendin verince töre cinayetine gerek yok öyle mi?” dedi. Tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme heyeti duruşmayı erteledi.

Kemal Karadağ - DHA - Milliyet 24 Ocak 2010 Pazar