Muayenede öğretim üyesi farkını vatandaş değil, devlet ödeyecek.

Üniversite Hastane Birliği Derneği Genel Sekreteri Yardımcı Doç. Dr. Haluk Özsarı, "Torba Yasa" olarak bilinen 6111 sayılı "Bazı Alacakların Yeniden yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"da yapılan, "Üniversite hastanelerinde öğretim üyesi farkı" konusundaki düzenleme hakkında bilgi verdi.
Torba Yasa'nın onaylanmasından sonra dernek yönetim kurulu ile çalışma kurulu üyelerinin ile bir toplantı yaptığını ve 28 Şubat 2011 tarihinde de Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile 2.5 saat süren bir görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Özsarı, burada üniversite hastanelerinin yaşadığı tüm sorunların ele alındığını belirtti.

Sağlık Bakanı ve konuyla ilgili bürokratların katıldığı toplantıda, Üniversite Hastaneleri Birliği olarak, genelde "hekimliğin" özelde de "öğretim üyeliğinin" değersizleştirildiğine ilişkin çok ciddi bir algılama ve tepki oluştuğunu, sağlık hizmetlerinin geleceği adına bu tepkinin mutlaka dikkate alınması gerektiğinin vurgulandığını söyledi.

Özsarı, üniversite hastanelerinde 31 Ocak'a kadar yapılan özel muayene ve tedavi ücretlerini vatandaşların kendisinin ödediğini, bu tarihten sonra Tam Gün Yasası'nın yürürlüğe giren hükmü uyarınca öğretim üyelerinin vatandaştan "hoca farkı" olarak isimlendirilen ücret almasının kaldırıldığını anımsattı.

"DÖNER SERMAYENİN DAĞITIMI"
Özsarı, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da onaylanarak Resmi Gazete'de yayımlanan Torba Yasa'da konuya ilişkin söz konusu kanunla, üniversitelere özel muayene ve tedaviden elde edilen döner sermaye tutarının üniversitelere verileceğini belirtti.

Uygulamanın devlet tarafından üniversite hastanelerinin geçen yılın döner sermaye gelirlerini baz alarak ve 2011 yılı için belirleyeceği katsayı ile çarpılacağını anlatan Özsarı, bir yıllık para ödemesinin 11 aylık taksitler halinde üniversitelere ödeneceğini ifade etti.
 Özsarı, ancak bu paranın öğretim üyelerine dağıtımının nasıl olacağına dair konunun, kendi öncelikleri ve koşulları doğrultusunda üniversite yönetimlerine bırakıldığına dikkati çekti.




AA