Üniversite hastanelerinde 31 Ocak itibarıyla vatandaştan alınan 'özel hoca farkı' tarihe karıştı. Tam Gün Yasası'yla birlikte üniversite hastaneleri performans sistemine geçti. Uygulamaya en çok gelirleri azalacağı için öğretim üyeleri karşı çıkıyor. Fakat yeni bir çalışmayla bu sıkıntı ortadan kaldırılacak. Önceki günden itibaren devlet hastaneleri gibi performans sistemine tabi olan öğretim üyelerine ek olarak 'özel hoca farkı' verilecek. Eskiden vatandaşın poliklinik hizmetleri, radyoloji hizmetleri ve ameliyatlar için verdiği fark ücretini devlet ödeyecek. Çalışma şu an Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında müzakere ediliyor.

Türkiye'de üniversite hastanelerinde 9 bine yakın öğretim üyesi bulunuyor. Yeni süreçte öğretim üyeleri mesai saatinin sonuna kadar üniversitede görev yapacak. Hocalar, devlet hastanelerinde olduğu gibi baktıkları hasta, yaptıkları operasyon ve eğitim-araştırma faaliyetleri karşılığında belirli performans ücreti alacak. Söz konusu ücretlendirme için YÖK başkanlığında bir çalışma yürütülüyor. Üniversitelerde görev yapan uzman doktordan profesöre kadar yapılacak işlemler ve karşılığında alınacak ücretler yönetmelikte belirtiliyor. Düzenlemeye göre, öğretim üyesi, yaptığı işlemin karşılığını ay sonunda performans olarak alacak.

Performans sisteminin öğretim üyelerini zor durumda bırakacağı eleştirileri üzerine ek bir çalışma başlatıldı. Eskiden vatandaştan 'hoca farkı' adı altında alınan para, 'ek performans' düzenlemesi ile devlet tarafından ödenecek. Ek ücret, öğretim üyelerine verilecek katsayılar üzerinden belirlenecek.

Üniversitelere destek sürüyor

Öte yandan üniversite hastanelerinin daha işlevsel hale getirilmesi için devlet desteği devam ediyor. Ocak ayı itibarıyla üniversitelerin Hazine kesintisi yüzde 3'ten yüzde 1'e düşürüldü. Bunun da hastanelere 100 milyon lira gelir getireceği belirtiliyor. Maliye Bakanlığı ise geçtiğimiz yıl başlayan ve bu yıl devam edecek olan uygulama ile 22 üniversite hastanesine 380 milyon lira yardımda bulunuyor. Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenen yardımlarla ilk sırada Hacettepe Üniversitesi yer aldı. Hacettepe'ye devlet 144 milyon lira yardım yaparken, bunu 56 milyon lira ile Uludağ Üniversitesi, 24 milyon lira ile Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi hastaneleri takip etti. Yardım öncesi hastanelerden mali durumlarını düzeltmek için birtakım tedbirleri uygulaması da talep edildi. Öte yandan Türkiye'deki üniversite hastanelerinin yaklaşık 1,2 milyar lira borcu bulunuyor.(Zaman)