Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliğine atanan eski Kayseri Barosu Başkanı Ali Aydın, Kayseri Barosu'na üye avukatların katıldığı veda yemeğinde bir konuşma yaptı.

Ali Aydın yaptığı konuşmasında, "Hakim arkadaşlarımızın, sıkıştırılmış oldukları Yargıtay baskısı içerisinde kendi vicdanlarına aykırı gelse de adil olanı arama kaygıları maalesef yoktur" diye konuştu. Ali Aydın, yaptığı konuşmasında avukat olarak değil, hakim olarak konuşma yaptığının altını çizerek, avukatlıktan geldiğini ve mesleğini unutamayacağını söyledi.

"Kutsal savunmayı ifade eden onu savunan, onu temsil eden, mazlumun yanında yer alan ve kendisine meslek edinen kişidir. Hiçbir karşılığı da yoktur bunun" diyen Ali Aydın, "Avukatın olmadığı yerde adalet olmaz. Savunmanın olmadığı yerde verilen en adil karar bile yargısız infazdır. Savunma yoksa yargı da yoktur. Savunmayı temsil eden avukatların taşıdığı bu onurlu görev tarihi bir misyonu da veriyor" diye konuştu.

Avukatların, vatandaş ile devlet arasında bir köprü görevi gördüğünün altını çizen Ali Aydın, "Siz isterseniz vatandaşın devletine küs, devleti vatandaşına düşman hale getirebilirsiniz. İsterseniz çabanız, gayretiniz ve fedakarlığınızla hakkın, hakikatin yerini bulması noktasında göstereceğiniz gayretle toplumsal düzeni, barışı, ahengi yerine getirebilirsiniz. Bu bakımdan belki bugünkü sıfatım itibarıyla hakim gibi olmalıdır. 'Avukatlara bakışımın değişeceği ya da ne düşünüyorsunuz' diyen olacak. Ben bunu düşünüyorum. Bunları hiçbir hakim ve savcı içinde ifade etmiyorum. Bugünkü hukuk sistemimizde savcı arkadaşlarımızın böyle bir adalet kaygısı yoktur. Maalesef hakim arkadaşlarımız sıkıştırılmış oldukları Yargıtay baskısı içerisinde kendi vicdanlarına aykırı da gelse adil olanı arama kaygıları maalesef yeterince yoktur. Hukukun içtihadın, yargının, örfün ve adetin yetmediği yerde vicdanın sesi olan avukatın mutlaka adaletin gerçekleşmesi noktasında çözüm bulması gereken insanlardır. Bu çözümü sizden başka kimse bulamaz. Kimsede bu çözümün peşinde olmaz. Bir tek siz varsınız. Siz olmaya devam edeceksiniz" ifadesinde bulundu.

İHA