Türkiye’de yaşanan krizlerin ve hayatın getirdiği dramatik koşulların 28 yaşında bir Türk gencini nasıl zorla işadamı yaptığına bir örnek Emrah Özoral. Hem de 2008’de giriştiği iş macerası 2010’a gelindiğinde bir çeşit kusursuz fırtınaya dönüşmüş durumda.
Babasının bozulan işleri, 2001 krizinden işlerin tepetaklak olması. 2002’de evine haciz kağıdı gelmesi. Üniversite eğitim nedeniyle bulunduğu Bursa’da, evlerinin icradan satıldığını haberini alması. Daha sonra üniversite yılları.

Üniversitede okuduğu yıllarda gezi organizasyonları gerçekleştiren Özoral, biriktirdiği parayla döndüğü İstanbul’da bir arabaya ihtiyacı olacağına karar veriyor ve araba arayışına giriyor.
Elle tutulur bir arabanın fiyatının yarısı kadar birikimi olan Özoral’ın aklına hemen icradan satılan evleri geliyor ve arabayı icradan satın almaya karar veriyor. İcra takiplerini gazetelerden yapmaya çalışan Özoral günlerini gazete bayii arkadaşının yanında geçirmeye başlıyor. Fakat İstanbul’da bir icralık araç satış ilanını bu şekilde yakalamanın çok zor olduğunu anlayan Özoral, bu defa şansını internette denemeye karar veriyor. İnternette icralık malların topluca satış ilanlarının bulunduğu bir site arayışına giren Özoral 2008 yılında böyle bir sitenin bulunmadığını görünce çok şaşırıyor. Google’da anahtar sözcük olarak “icralık” kelimesini arayan Özoral’ın, bu aramalar sırasında karşısına çıkan “icralik.com domain adresi bulunamamıştır” cümlesi, işte icralık olarak satışta olan onbinlerce gayrimenkul, binlerce araç ve daha neler nelerin bir arada yer aldığı bu çok ilginç iş fikrinin başlangıç noktası oluyor.

 

İcraya düşen mallar bazen fıkra gibi olaylara sebep oluyor TIKLAYINIZ

 

İCRADAN SATIŞA ÇIKAN İLGİNÇ VE ACAİP MALLAR GALERİSİ İÇİN TIKLAYINIZ

 


7-8 BİN MÜŞTERİSİ VIP
Hemen icralik.com domain ismini satın almakla başlıyor işe Özoral. Sonrasında ilk akla geleni yapıyor ve gazeteleri tarayıp internet sitesinde yayımlamaya çalışıyor. Fakat ilanların çokluğu tekrar bir beyin jimnastiğini zorunlu kılıyor ve medya takip ajanslarıyla işbirliğine gidiyor. Çok uzunca bir süre, hatta sevgilileri tarafından terk edilmesine bile neden olacak, bekleyiş ve tanınma girişiminin ardından tesadüfler, Özoral’ın sabrının ödülünü veriyor. Önce 50, sonra 500, sonra 10 bin ve şimdi de 100 bine yakın abonesi oluyor.

Hepsi icralık mal alma avantajından yararlanmak için Özoral’ın sanal kapısını tıklıyor. Bunlardan bazıları ise diğerlerine göre daha özel. Çünkü başlangıçta sadece icralık ihalelerine yer veren Özoral, bazı abonelerinin “Biz bu ihalelere giremiyoruz. Ne zaman ihale salonuna gitsek yanımızda garip garip tipler beliriyor ve boşuna zorlamayın buradan size ekmek çıkmaz” şikayeti üzerine bir ampulü daha yakıyor kafasında. Hemen internet sitesine “eğer ihalelere sizin için girmemizi istiyorsanız tıklayınız” kutusunu koyuveriyor. Böylece VIP icralık ihale aboneliği sistemine de başlıyor Özoral. Artık mesleği sadece bir internet sitesi sahipliği değil aynı zamanda danışmanlık.
7-8 bin VIP müşteri sayısına ulaştıklarını söyleyen Özoral’ın anlattıklarına göre bunların bazıları çok da aktif. Yani çok da iyi gelir getiren işlerini azaltıp veya tamamen bırakıp, icralık mal ihalesinden yok pahasına aldıklarını gerçek fiyatına satarak ticarete çeviren bir kesim oluşmuş durumda.

KORKUMUZDAN TABELAYI İKİ AY ÖNCE ASABİLDİK
Fakat işin ilginç yanı iki yıl bile geçmeden inanılmaz bir hızla büyüyen bu işe rağmen Özoral, icralık.com tabelasını ilk kez iki ay önce asabildiğini söylüyor ofise: “Neyle karşılaşacağınız belli değil. Tehditler bile aldık. Mafya da musallat olmaya çalıştı. Eğitim seviyesi belli olan bir ülkede yaşıyoruz sonuçta. Adam icralık olmuştur. Evi, arabası satılmıştır. İcralık.com’un tabelasını görür, ‘Kesin bunlar sattı’ der. Bilmez ki biz sadece duyuruyoruz, aracılık ediyoruz. Aslında borçlunun yararına iş yapıyoruz”.

İKİ YILDA 650 FABRİKA SATILDI
İcralik.com’un verilerine göre iki yıl içerisinde 650 tane fabrika satıldı. Bunlar arasında çok ünlü markalara ait, zamanında 8-10 biner kişiye istihdam sağlamış fabrikalar da var. Son dönemde, yani dünyada krizin yaşandığı dönemde ise icra uygulamalarının en fazla yaşandığı sektörlerin gıda ve tekstil sektörleri olduğunu söylüyor Özoral.

SATILAN FABRİKALAR FABRİKA OLARAK KULLANILMIYOR
Bu noktada en çok dikkat çeken şey ise satılan fabrikaların çoğunlukla fabrika olarak değerlendirilmiyor olması. Özoral icradan satılan fabrikaların en iyi ihtimalle lojistik yani depolama sahası olarak kullanıldığını söylüyor. Fabrikaların yıkılıp konut yapılması ise en büyük olasılık. “Çoğunlukla da böyle oluyor” diyor Özoral.

Gelişmekte olan bölgelerde mortgage krediyle alınan dairelerin icralarında bir patlama yaşandığının altını çiziyor Özoral. Özellikle Büyükçekmece, Beylikdüzü, Silivri gibi bölgelerde icra oranları inanılmaz yükselmiş durumda.

Oturma amaçlı ev almanın yatırım amaçlı olarak çok kötü bir tercih olduğunu söyleyen Özoral’a haliyle soruyoruz: Sizce o halde yatırım için en uygun enstrüman nedir?
”Kesinlikle yatırım amaçlı gayrimenkul, ama konut değil” diyor Özoral.

KENDİ İHALESİNİ DÜZENLEYECEK
Kendimiz müzayede düzenlemek istiyoruz. Markamız bile belli. Aslında bir müzayede düzenlemek teknik olarak çok basit bir iş. Bir tane tellâl lazım, bir tane mekan lazım. Fakat işin mal kısmında ciddi bir sıkıntı var. Ne satacaksınız orada? Gayrimenkul satmaya kalkarsanız kimin malını satacaksınız? Bu işi yapan Eskidji var. Ona rakip olmak için de çok ciddi bir sermaye ve reklamasyona ihtiyacınız var. Yakın bir gelecekte değil fakat ilerideki hedefimiz bu.

Haftada ortalama 40 tane ihaleye müşterileri adına iştirak ettiklerini söylüyor Özoral. Bunlar arasında gayrimenkul de var, menkul de.

ARAP İLGİSİ BÜYÜK, BANKALAR  İCRADAN ALIP ARAPLAR’A SATIYOR
Son zamanlarda icralik.com’un en aktif müşterileri arasında bankalar var. Bankaların icralik.com’dan ulaştığı ilanlara kendi avukatlarını göndererek aktif bir şekilde al-sat yaptığını söyleyen Özoral, özellikle en iyi müşterilerinden olan Arap menşeili bir bankanın buradan çok ucuz fiyatlara aldığı gayrimenkulleri özellikle Arap müşterilerine sattığını belirtiyor. Bu arada Araplar’ın son dönemde Türkiye’ye ilgisinin de çok yüksek olduğunu ekleyen Özoral. Türkiye’de şirket kurarak Araplar’ın bu gayrimenkulleri satın aldığını söylüyor.

Son dönemde icralarda inanılmaz bir artış yaşandığını söyleyen Özoral, bu krizin büyük işadamlarını daha çok vurduğunun icradan satışa çıkan mallardan görüldüğüne dikkat çekiyor. Neden mi? Şu anda icra ihalelerinde jet bile satılıyor.

BAYANLAR İCRA İHALESİNDE ÇOK DAHA ŞANSLI
Bayanların icra ihalelerinde çok daha şanslı olduğunu söyleyen Özoral, sebebi olaraksa Türk erkeğinin centilmenliğini gösteriyor ve ekliyor: Bayan avukat gönderdiğimiz ihalelerin hiçbirini kaybetmedik!
Bu pazarın büyüklüğü yıllık 20 milyar TL, yani eski parayla 20 katrilyon TL.
Ankara, İzmir şubeleri açılacak. Dördüncü olarak da Gaziantep olabilir diyor Özoral. Bölgede çok ciddi bir müşteri potansiyeli olduğuna dikkat çekiyor.


İCRA İHALESİNE NASIL GİRİLİR?
İcraları yıllardır, dramatik hikayelerde, hatta zaman zaman sinema filmlerinde dizilerde bile izliyoruz. Peki bu sistem nasıl işliyor?
Örneğin 100 bin liralık evinize haciz geldi. Borcunuzu yine ödeyemediniz ve diyelim ki 60 bin lira (yüzde 60’ı kadar bir bedelle) başlangıç bedeliyle icradan satışa çıkarıldı. Eğer icradan satış ihalesine bir kişi katılırsa 61 bin liradan da satılabilir. 15 kişi giderse fiyatın 100 bin liraya yakın bir seviyeye ulaşma olasılığı artar. Ama hiç kimse gitmezse 5 gün sonra 40 bin liradan (yüzde 40’ından) yeniden satışa çıkar. Bu nedenle malı haczedilmiş ve borcunu ödeyemeyen bir borçlu için icra satış ihalelerine katılan kişi sayısı ne kadar çok artarsa satış fiyatı ve dolayısıyla borçlunun borcundan mahsup edilecek olan rakam da o kadar yükseliyor.
İhalelere girmek için muhammen bedelin yüzde 20’si kadar teminat yatırılıyor: Yani 20 bin lira. Bu rakam nakit de verilebiliyor, teminat mektubu olarak da. Gerçek kişiler için bir de nüfus cüzdanı gerekiyor. Şirketse şirket evrakları veriliyor.

İcraya düşen mallar bazen fıkra gibi olaylara sebep oluyor TIKLAYINIZ

 

İCRADAN SATIŞA ÇIKAN İLGİNÇ VE ACAİP MALLAR GALERİSİ İÇİN TIKLAYINIZ


BARIŞ ERKAYA / HABERTURK.COM