Piyasadaki ilaçların üçte birinin sahte kupürlü olduğuna dikkat çeken Sağlık Bakanlığı, getirilen uygulamayla bu sorunu ortadan kaldırmayı planlıyor. 2007'den bu yana 6 kez ertelenen sistemle birlikte, karekodu (kimlik) olmayan ilaçlar satılamayacak. Karekodu olmayan ilaç kutularına ise 1 Haziran'a kadar dışarıdan numara yapıştırılacak. Böylece bütün ilaçların sisteme hazır olması sağlanacak. Bu da ilacın Sosyal Güvenlik Kurumu'na bir kere fatura edilmesi ve sahte kupür yolsuzluğunun engellenmesi anlamına geliyor. Türk Eczacılar Birliği, geçişin aksamalara sebep olacağını savunurken, ilaç firmaları karekodsuz ilaçların son satış tarihinin 1 Haziran sonrasına çekilmesini istiyor.

İTS projesi ile piyasada bulunan tüm ilaçlar, kutu bazında bir takip numarası ile kayıt altına alınıyor. Üretimin ilk ayağından tüketilinceye kadarki bütün aşamaları takip ediliyor. Bunun yanında karekodsuz olan ilaç kutularına ise 1 Haziran'a kadar ekstra karekodlar yapıştırılacak. Böylece bütün ilaçların sisteme hazır olması sağlanacak. Bu da ilacın geri ödeme kurumu olan Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) bir kere fatura edilmesi ve sahte kupür yolsuzluğunun engellenmesi anlamına geliyor. Piyasada kupürlü ilaç fatura edilmeyecek. SGK bu zamana kadar eleman yetersizliğinden kendisine fatura edilen her 20 reçeteden sadece bir tanesini inceleyebiliyordu. Milyonlarca sahte kupürün bulunduğu reçetenin parası takip edilemediği için ödeniyordu. Artık sahte kupürün devlete fatura edilemeyeceğini vurgulayan SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Hasan Çağıl, sistem için her şeyin hazır, olduğunu, küçük aksaklıkların da aşılacağını belirtiyor. Birkaç hafta önce piyasadaki karekodsuz ilaç rakamının 160 milyon kutu olduğunu söyleyen Çağıl, bu ilaçların hızla eridiğine dikkat çekiyor. Ay sonunda da bu sorunun ortadan kalkacağını söylüyor. Türk Eczacılar Birliği (TEB) ise olaya farklı açıdan bakıyor. Piyasada çok sayıda karekodlu olarak bilindiği halde üretim bildirimi yapılmayan ürünün bulunduğunu iddia eden TEB, buna ek olarak geçici karekod yerleştirilen birçok ilacın da sistem tarafından tanımlanmadığını vurguluyor. Esas sıkıntının burada yaşanacağını düşünen TEB, eczacılara ciddi aksamalar konusunda' hazırlıklı olunmasını tavsiye ediyor. Böyle ilaçların derhal depoya iade edilmesi uyarısında bulunuyor.

İTS nasıl işleyecek?

Her firma ürettiği ilaca bir karekod basacak ve bu bilgileri İTS'ye gönderecek. Depoya gelen ilaçların bilgileri İTS'ye aktarılacak. Depolar da hangi eczaneye ürün yolladıysa onun bilgilerini de yine sisteme bildirecek. Eczacı da ilacı vermeden önce Sağlık Bakanlığı sistemine girip ilacının satılıp satılamayacağının onayını isteyecek. Eğer onay alırsa bu sefer SGK'nın sistemine girip hastaya verilip verilmeyeceği kararını alacak. Bu onaylardan sonra sosyal güvenceli hastaya ilacı verecek.


Zaman