Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Habip Asan, kurumlarına, suda batmayan mayo, kendi kendini temizleyen perde, sineksavar pike, kullan at soğutucu bardak gibi çok sayıda ilginç patent başvuruları yapıldığını belirtti. Asan, her 100 patent başvurusundan 25-30'unun belgeye dönüştüğnü bildirdi.
 
Asan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, patent başvurusunda, kurumun internet sayfasından temin edilen başvuru formu, buluşu kısaca anlatan özet, buluşun ayrıntılı olarak anlatıldığı tarifname, buluşun korunması istenen teknik özelliklerinin ifade edildiği istemlerin gerekli olduğunu belirtti.
 
Habip Asan, söz konusu belgelerin kuruma teslim edilmesinin ardından tescil sürecinin başladığını, başvuru ile ilgili araştırma ve inceleme yapıldığını ve belirli bir süre sonra sonucun yayımlandığını belirtti.
 
Başvuru sahiplerine, yapmış oldukları her bir patent başvurusu için bir başvuru numarası verdiklerini anlatan Asan, patent başvurusu yayınlandıktan sonra, başvuru sahiplerinin elektronik olarak internet üzerinden ilgili bütün işlemleri takip edebildiğini söyledi.
 
Kurumlarına ilginç başvuruların da geldiğini belirten Asan, söz konusu başvurulardan şu örnekleri verdi:
 
'Işıklı şapka. Şapkanın iç üst kısmında yer alan ve bir elyaf ile başa teması önlenmiş modül, düğme ile açılıyor ve pille enerjisini sağlıyor. Bir kablo yardımıyla, 5 küçük lamba yanarak şapkanın önü aydınlatıyor.
 
Suda batmayan mayo. Mayonun orta kısmındaki kumaşın arasına köpük bloklar yerleştiriliyor. Sıkıştırılmış köpük blok suya karşı mukavemet gösterdiğinden mayoyu giyen kişi bel kısmından sürekli yukarı doğru itilerek su yüzeyinde kalıyor.
 
Yangında yere iniş için sırt asansörü. Balkon veya pencereden yangın anında aşağıya inmeye yarayan, iniş için sırt asansörü. Uucunda kanca bulunan bir halat ve bu halatın bağlı olduğu bir makara ile dişlilerin bulunduğu mekanik kısım ve askı kemerlerinden oluşuyor.
 
Kendi kendini temizleyen perde. Kumaş yüzeyindeki kimyasal bir karışım ile kumaşın leke tutması önleniyor.
 
Sineksavar pike. İçeriğinde permetrin bulunan pike, haşere ve zararlıları uzaklaştırıcı özellik ve koku ihtiva ediyor. ''
 
Asan, bunların dışında, suyu soğutan ve soğuk kalmasını sağlayan ''kullan-at soğutucu bardak'', perdelerin kolay asılmasını sağlayan ''asansörlü korniş'' gibi patent başvurularının da bulunduğunu belirtti.
 
Habip Asan, yapılan bavşuruların belgeye dönüşmesinin bazı şartlar gerektirdiğini, her 100 patent başvurusundan 25-30'nun belgeye dönüştüğünü ifade etti. Belgeye dönüşen patent başvurularının yüzde 2-3'nün reel sektöre aktarıldığını belirten Asan, bu oranların dünya ortalaması ile uyumlu olduğunu dile getirdi.



AA