Özüçelik, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünce Bakırköy'deki 112 Acil Servis Komuta ve Kontrol Merkezinde düzenlenen basın toplantısında, İstanbul'un, Türkiye'nin afet konusunda lojistik olarak en hazırlıklı ili haline geldiğini söyledi.

İstanbul'daki yeni komuta ve kontrol merkezinin inşa halinde olduğunu bildiren Özüçelik, "Planımız, yeni binayı yıl sonuna kadar devreye sokmak. Bu komuta merkezi son teknolojiyle donatılmış olacak. Yakın zamanda İstanbul'da Sağlık Bakanlığımızın da desteklediği uluslararası düzeyde bir afet merkezi planlıyoruz" dedi.

Özüçelik, 112 acil ambulans hizmetlerindeki sıkıntılara işaret ederek, "Çağrı karşılayıcı personel, 112'de çalışan hekim ve sağlık personeli sıkıntımız vardı. Sağlık Bakanlığının son atamalarıyla yıl sonuna kadar onların da giderilmesi planlanıyor. İstanbul'da, nüfusa göre 280 istasyonumuz olması gerekirken şu anki mevcut sayı 159. Komuta merkezlerimizdeki çağrı karşılayıcı ve otomasyon sistemimizi yeniden düzenliyoruz. Son zamanlarda 112'ye ulaşma süresini 1 dakikanın, ambulansın vakaya ulaşma süresini de 8 dakikanın altına indirdik" diye konuştu.

Amaçlarının bu süreleri daha da düşürmek olduğunu vurgulayan Özüçelik, "İstanbul'da aynı dakikada 50 kişi birden 112'yi aradığında ister istemez sorun yaşanıyor. 112'ye zamanında ulaşılamamasının en önemli nedenlerinden biri bu. Bir trafik kazası ya da yangında 20 kişi aynı yeri haber vermek için arıyor. Bu da sistemi aksatıyor. Bir diğer sorunumuz da hala güvenlik şeridinin 112'ye verilmemesi" dedi.

65 bin çağrıdan 64 bini gereksiz

Özüçelik, acil servis hattına gelen gereksiz çağrılara da işaret ederek, "Günde yaklaşık 65 bin çağrı alıyoruz. Bunun çok büyük bir kısmı gereksiz çağrılar. Bunlardan sadece binine ambulans gönderiyoruz. Geri kalan 64 bin çağrı; çocuklar, telefonunu kontrol etmek isteyenler, canı sıkılan vatandaşlar tarafından yapılıyor" dedi.

112 Acil Ambulans Hizmetleri Başhekimi Dr. Metin Arslan da 112'ye yapılan gereksiz aramaların ekiplere zaman kaybettirdiğini, bu gereksiz telefonlardan pek çoğunun hayat kaybettirici olabildiğini söyledi.

Farklı numaralardan gelen binlerce gereksiz aramayı yıllardır savcılığa bildirdiklerini anlatan Arslan, ancak bir netice alamadıklarını kaydetti.

Konuşmaların ardından 112 Komuta Kontrol Merkezini gezen gazetecilere, gereksiz aramalardaki ses kayıtlarının yer aldığı CD'ler verildi.


Milliyet