2011 yılı ikinci çeyrek BT tehditlerine göre web’de gezinmek internetin en riskli faaliyetleri arasında yer almaya devam ediyor. Kötü amaçlı yazılım yaymayı hedefleyen web sitelerinin yüzde 87’sinin ise 10 ülkede yoğunlaşmış olduğu gözlemleniyor.

Kaspersky Lab tarafından hazırlanan 2011 yılı ikinci çeyrek BT tehlikeleriyle ilgili “Top 10” listesinde ilk sırada yüzde 28.53’lük oranla Amerika Birleşik Devletleri yer alırken, ikinci sırada yüzde 15.99 ile Rusya geliyor.

Hollanda ise kötü amaçlı yazılımları bulunduran sitelerin sayısını azaltma konusunda öncülük yaparak bu oranı geçen çeyreğe kıyasla yüzde 4.3 oranında geriletip yüzde 7.57’ye düşürdü. Bu düşüşteki en büyük pay Hollanda polisine ait olurken, yapılan çalışmalar arasında Bredolab ve Rustock gibi botnetlerin etkisiz hale getirildiği de görülüyor.

İçinde ABD ve Rusya’nın da bulunduğu kötü amaçlı yazılımlara ev sahipliği yapan sitelerin bulunduğu ülkeleri “Top 10” listesinde açıklayan Kaspersky Lab uzmanları, kullanıcıların internetten virüs kapma riskinin de araştırmasını yaparak ülkeleri yerel virüs bulaşma seviyelerine göre toplam 3 gruba ayırdı:

• Yüksek risk taşıyan ülkeler: Bu grupta yer alan ülkelerde tekil kullanıcıların %41-60’i web saldırılarına maruz kalıyor. Grupta Umman, Rusya, Irak, Azerbeycan, Ermenistan, Sudan, Suudi Arabistan ve Belarus yer alıyor. İkinci çeyrekte bu gruba dahil olan ülkeler arasında Sudan ve Suudi Arabistan ile düşüş gösteren Kazakistan yer alıyor.

• Orta derecede risk taşıyan ülkeler: yüzde 21-40’lık dilimde yer alan bu grupta toplam 94 ülke yer alıyor. Ülkelerin yüzdeleri ise sırasıyla Amerika Birleşik Devletleri yüzde 40.2, Çin yüzde 34.8, İngiltere yüzde 34.6, Brezilya yüzde 29.6, Peru yüzde 28.4, İspanya yüzde 27.4, İtalya yüzde 26.5, Fransa yüzde 26.1, İsveç yüzde 25.3 ve Hollanda yüzde 22.3.

Amerika Birleşik Devletleri yüzde 40.2’lik pay ile FakeAV algılama sayısının artmasından dolayı “yüksek risk taşıyan ülkeler” grubuna dahil olmaya oldukça yakın.

• İnternette gezmesi güvenli ülkeler: yüzde 11.4-21 diliminde yer alan bu grupta, İsviçre yüzde 20.9, Polonya yüzde 20.2, Singapur yüzde 19.6, Almanya yüzde 19.1 yer alıyor. 2011 ikinci çeyreğinde, Finlanda yüzde 22.1’lik yüzde ile toplam 5 ülke bu gruptan orta derecede risk taşıyan ülkeler grubuna geçti.

2011İN DİKKAT ÇEKEN OLAYLARI
2011’in ikinci çeyreği büyük şirketlerin hacklenmesi konusunda da oldukça hareketliydi. Sony, Honda, Fox News, Epsilon ve Citibank hacklenen madur şirketler arasında yer aldı. Bu dalga daha çok, devletlerin veya büyük firmaların hareketlerini protesto etmek için hackleme ve sistemleri çökertme olan “hacktivism” hareketinin parçası olarak ivme kazanmaya devam ediyor. 2011’in ilk çeyreğinde LulzSec adlı yeni bir grup ortaya çıktı. LulzSec, 50 gün içerisinde yüksek sayıda sistemi ele geçirdi ve onbinlerce kişisel bilgiyi yayınladı.

2011’in ikinci çeyreğinde ise Kaspersky Lab’in küresel çapta tespit ettiği sahte antivirüs program sayısı yükselmeye başladı. Sadece üç ay içerisinde sahte yazılımların bilgisayara indirilmesini engelleyen kullanıcı sayısı %300’lük bir artış gösterdi.

Kaspersky Lab uzmanları, mobil platformları hedefleyen tehlikelerin artarak devam ettiğini belirtti: 2011 ikinci çeyreğinde J2ME program üzerinde çalışan tehlikeler iki katına çıkarken, Android’i hedefleyen kötü amaçlı yazılımlar ise üç katına çıktı. Bir kez daha Android’in resmi mağazasında kötü amaçlı yazılımlar ele geçirildi.


ntvmsnbc