Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Vakfı Ankara Şubesi’nde düzenlenen konferansta, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Uzmanı Zuhal Erişen iş güvenliği konusunda önemli bilgiler verdi. Türkiye’de her 6 dakikada bir iş kazası meydana geldiğini, her iki buçuk saatte bir çalışanın sakat kaldığını, her 6 saatte 1 çalışanın ise hayatını kaybettiğini aktaran Erişen, dünyada her yıl 1,2 milyon insanın iş kazası ve meslek hastalıklarından hayatını kaybettiğini söyledi.

Konferansta işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda ilginç örnekler verildi. Cumhuriyet tarihinde çalışma hayatı ile ilgili yapılan düzenlemelere değinen Erişen, bu konudaki ilk düzenlemenin 2 Ocak 1924 tarihinde Hafta Tatili Yasası ile gerçekleştiğini dile getirdi. 28 Ocak 1946’da Çalışma Bakanlığı’nın kurulduğunu ve bakanlık görevlerinin arasına sosyal güvenliğin de eklendiğini söyleyen Erişen, 20 Haziran 2012 tarihinde TBMM tarafından kabul edilen 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile ilk kez tüm çalışanların iş güvenliği kapsamına alındığını belirtti.

6 dakikada 1 iş kazası
İş kazaları ve meslek hastalıklarının ABD’ye yıllık maliyeti 190 milyar doları bulurken, Norveç için bu miktar 40 milyar kron, Almanya için 28 milyar dolar, Avustralya için ise yılda 15-37 milyar Avusturalya doları. Erişen’in sunumuna göre dünyada her yıl 1.2 milyon insan iş kazaları ve meslek  hastalıkları sonucu hayatını kaybederken, 160 milyon çalışan iş kazaları ve meslek hastalıkları   dolayısıyla yaralanıyor ve hastalanıyor.

Erişen, iş kazalarının sebepler ile ilgili de istatistiklere yer verdi. Erişen’in verdiği bilgilere göre iş kazaları yüzde 78 oranında tehlikeli hareket olarak nitelendirilen kusurlar, yüzde 20’si ise tehlikeli durumdan kaynaklanıyor. Kazaların yüzde 2’lik kısmı ise doğal afetlerden kaynaklanıyor.

Kazalar incelendiğinde 5 temel nedenin arka arkaya dizilmesi sonucu meydana geldiğini aktaran Erişen, bu 5 temel faktöre kaza zinciri adı verildiğini belirtti. Erişen bu 5 faktöre şöyle sıraladı: ‘İnsanın tabiat şartları karşısında zayıflığı, kişisel kusurlar, tehlikeli hareket-tehlikeli durum, kaza olayı, yaralanma.