Birleşik Metal-İş Sendikası'ndan yapılan açıklamaya göre, Sendika yarın Eskişehir'de bir eylem gerçekleştirecek. Açıklamada; Hükümetin, Türkiye işçi sınıfının 75 yıllık kıdem tazminatı hakkına göz diktiği savunulurken, 1936 yılında yürürlüğe giren İş Yasasıyla birlikte işçilerin yaşamında yer alan kıdem tazminatının fon adı altında yok edileceği iddia edildi.
Kıdem tazminatının, işçinin emek gücünün ve işteki yıpranmasının karşılığı olarak her bir yıl için aldığı 30 günlük ücretinin karşılığı olduğunun belirtildiği açıklamada, "Dolayısıyla işverenin keyfi işten çıkarması için bir engeldir. Kıdem tazminatı işçiler için sadece bir tazminat olmaktan öte, çalışırlarken bir iş güvencesi, emekli olduklarında bir ikramiye, işyerindeki çalışmalarında gösterdiği liyakat ve yıpranmalarının bedeli, Türkiye'deki düşük ücretler nedeniyle ücretin sonraya bırakılmış kısmıdır" denildi.

Sendika getirilmek istenilen yeni sistemin "hak kaybı" yaratacağını savunarak, bu "hak kaybına" karşı tüm işçi sınıfını birlikte mücadele etmeye çağırdı. Birleşik Metal-İş üyeleri, yarın diğer pek çok sivil toplum kuruluşunun desteğiyle Eskişehir'de konu hakkındaki görüşlerini dile getireceği bir eylem gerçekleştirecek.


ANKA