Banu ŞEN/İZMİR

İzmir’in “Gezi Park”ı olarak nitelendirilen Ağaçlı Yol ile ilgili Danıştay 13.Dairesi, Karayolları arazisinin Özelleştirme İdaresi tarafından gerçekleştirilen satışıyla ilgili olarak yürütmeyi durdurma kararı aldı. Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne ait ve 196 milyon 720 bin lira bedelle satışı gerçekleşen 54 bin metrekarelik iki arazi için daha önce plan değişiklikleri konusunda verdiği iptal kararının ardından bu kez de yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme ‘Bölgesel Park’ alanı ile ilgili olarak ‘satış dursun’ kanaatine vardı.

Geçen yıl büyük tepki çeken satışla ilgili gelişmeler şöyle yaşandı:  Bornova’da bulunan Ağaçlı Yol’da Karayolları Ege bölge Müdürlüğü’nün 54 bin metrekarelik iki ayrı arazisi satılmak üzere Özelleştirme Dairesi’ne devredildi. BU araziler imar planlarında Bölgesel Park olarak ayrıldı. Özelleştirme İdaresi söz konusu alanın imar planını konut ve işyeri yapımına uygun hale getirmesi için planlar hazırladı. Hem büyükşehir hem de Bornova belediyesi bu plan değişikliklerini reddetti.  Bunun üzerine Özelleştirme İdaresi kendi plan yapma yetkisini kullanarak bu alanı  “Bölgesel park” olmaktan çıkardı.

"HUKUKA UYGUNLUK BULUNMAMAKTADIR"

Yapılaşma iznini iki emsal ve 10 kata kadar yükseltti. Konut ve ticari binaların yapımına olanak verildi. Büyükşehir ve Bornova belediyeleri bu planlara itiraz etti. Ancak daha sonra sonuç elde edemeyince dava açma yoluna gitti. Ancak Özelleştirme İdaresi, kararları beklemeden satışı gerçekleştirdi. Araziler 196 milyon 720 bin lira bedelle satıldı.  Danıştay 6’ıncı dairesi; belediyelerin açtığı davada Özelleştirme İdaresi’nin değiştirerek imara açtığı planlarla ilgili olarak “Yürütmeyi Durdurma” kararı verdi. Bu karar Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu’nca da onaylandı. Yapılan imar plan değişiklikleri durduruldu ama satış süreci devam etti. Ancak geçen hafta Danıştay 13’üncü Dairesi belediyelerin satışın durdurulması yönündeki davada durdurma kararı aldı.

Kararda şu görüşlere yer verildi: “Dava konusu ihale kapsamında satışına karar verilen taşınmazların oluşumunun ve imar planlarındaki işlevlerinin dayanağı olan 2012/144 Sayılı Kanun kararı Danıştay 6’ıncı Dairesi’nin kararıyla durduruldu. Bu durumda dava konusu işlemde de (arazilerin satışı) hukuka uygunluk bulunmamaktadır. Toplam 54 bin 181 metrekare yüzölçümlü taşınmaz ve üzerindeki binaların satış yöntemi ile özelleştirilmesi amacıyla yapılan ve son teklif verme süresi 19.09. 2013 olan ihalenin yürütmesinin durdurulmasına oy birliği ile karar verildi.”