İzmir'in logosu nazar boncuğu, sloganı "Öncülerin Şehri" olarak belirlendi. Bu amaçla İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından, Avatar ve Kill Bill gibi çok sayıda ünlü Hollywood filminin afişlerini hazırlayan tasarımcı Emrah Yücel ve ekibine çalışma yaptırıldı.

Yaklaşık sekiz aylık çalışmanın ardından, EXPO 2020 adayı olan İzmir'in logo çalışmasını tamamladı. Bunun tanıtımı için düzenlenen toplantıda ajans sahibi Yücel, yönetmen Erdem Yücel ve marka analisti Günter Soydanbay tarafından sunum yapıldı. Burada konuyan Vali Cahit Kıraç, İzmir'in geleceğine ışık tutacak bir proje olduğunu söyledi. Hazırlanan logonun İzmir'in uzun vadeli kullanacağını bir materyal olduğunu, kısa vadede ise EXPO 2020 logosunda kullanılacağını belirten Vali Kıraç, "Bütün çalışmalarda EXPO logosu ile birlikte bu logo kullanılacak. Tüm kamu kuruluşlarında, materyallerde kullanılacak. Bugün, İzmir'in dünya kenti olma yolunda bir adım daha atıldı." dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da İzmir'in en büyük sıkıntısının tanıtım ve pazarlama olduğunu söyledi. Şehirdee önemli bir potansiyel olduğunun altını çizen Başkan Kocaoğlu, "İzmir'in uluslararası tanıtımında ciddi katkılar sağlayacak olan bu görsel kimlik çalışmasına emek veren herkese teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu. İZKA Genel Sekreteri Ergüder Can ise bu logonun, İzmir'in hem yurtiçi hem de yurtdışında tanıtılması ve anlatılması için kullanılacağını söyledi: "Amacımız, İzmir'e daha fazla turist ve yatırım çekmek, daha çok bilinirliktir."

Tasarımcı Emrah Yücel, İzmir'in markasını oluşturan ilk şehir olduğunu söyledi. Logoyu hazırlamadan önce şehrin bugünü ve geçmişiyle ilgili önemli araştırmalar yaptıklarını anlatan Yücel, "İzmir'in tarihindeki ilklere baktığımızda, bir kent olmasından daha öte, öncü bir düşünce tarzı olduğunu farkettik. Marka dediğimiz mesele, bu farkettiğiniz algının aslında herkes tarafından özümsenmesi ve bundan sonra yapacaklarımız için de yol haritası çizmesidir. Ana firkin ne olması gerektiğini düşündük ve İzmir'in, öncülerin şehri olmasına karar verdik. Bu, dışarıdaki insanlara güçlü bir mesaj veriyor." dedi.





Cihan