Depremin faturasının nesiller boyu ödenmek zorunda kalınabileceğini belirten Topbaş, "Dünyanın en önemli on ekonomisi arasında yer alan Türkiye çok diplere vurabilir. Bu noktada Türkiye nüfusunun yüzde 20'sini oluşturan İstanbul'un bu riskten kurtulması gerekir.'' dedi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kadıköy-Kartal Metrosu test sürüşünün ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Basın mensuplarının Van'da yaşanan deprem ve İstanbul'da alınacak önlemlerle ilgili sorusu üzerine Topbaş, göreve başladığı tarihte kendisine yöneltilen "İstanbul'un öncelikli sorunu nedir?" sorusuna İstanbul'un öncelikli sorununun deprem olduğu yanıtını verdiğini belirtti. Ulaşım günlük hayatı etkilediği için daha çok ulaşım konusunun tartışıldığını aktaran Topbaş, deprem konusunda da İstanbul için çok ciddi çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Topbaş, "Deprem konusunda bu kentte çok ciddi çalışmalar yaptık. Kentin jeolojik etütlerini tamamlayarak ve olası zemin tepkilerini görebilecek bir sistemi kurduk. Buna göre artık yapıların, parsel ve arsa boyutunda sondajı yapılarak yapı yapma izinleri veriliyor. Belediye binaları, viyadükler, köprüler ve bizim sorumluluk alanımız içinde olan alanlarla ilgili bir sorun yok. Valilikte, Özel İdare marifetiyle hastane ve okullarla ilgili çalışmalar sürdürülüyor.'' şeklinde konuştu.

Depremin asıl sorunun vatandaşların yaşadığı konutlar olduğunu aktaran Topbaş, şöyle konuştu: "İstanbul'da olası bir deprem, Van'dan çok daha farklı... Türkiye'yi bir kaç on yıl geriye götürür ve faturasını nesiller boyu ödemek zorunda kalırız, sarsılırız. Dünyanın en önemli 10 ekonomisi arasında yer alan Türkiye çok diplere vurabilir. Bu noktada Türkiye nüfusunun yüzde 20'sini oluşturan İstanbul'un bu riskten kurtulması gerekir. Ne yaptık? Kentsel dönüşüm dedik. Daha sonra kentsel dönüşümü sanayide uygulayalım dedik. Fikirtepe örneğinden vatandaşlar memnun. Şuurlu bir şekilde projeye başlanacak.''

Kooperatif, site ve mahallede yaşayan insanlar birlikte müracaat yapılması halinde, bir miktar imar artışı hakkı tanıyacaklarını ifade eden Topbaş, şu anda bazı ilçelerde uygulanan bu çalışmanın tüm ilçelere yayılması gerektiğini belirtti.

Belediye olarak bu güne kadar 16 bin yıkım gerçekleştirdiklerini aktaran Topbaş, İstanbul'un büyüklüğü dikkate alındığında bu rakamın küçük kaldığını aktardı. Kaçak yapılarla riski yapıların farklı değerlendirilmesi gerektiğini belirten Topbaş, önceliğin olarak ciddi yıkılma riski taşıyan binalara verilmesi gerektiğini aktardı.


Cihan